Ecare. Puur voor zorg

Home > Echte verhalen > Puur – VSP EDP koppeling

Puur – VSP EDP koppeling

In de zorg gaat informatie van hot naar her. Van de huisarts naar de verpleegkundige, van de cliënt naar de fysiotherapeut en van het (wijk)servicecentra naar de zorgverzekeraar. 

ZorgAccent hoofdkantoorAls zorgorganisatie wil je dat deze informatiestromen veilig en soepel verlopen zonder dat het al teveel administratief werk met zich meebrengt. ICT kan hier een nuttige rol inspelen. Zo ontwikkelt Ecare diverse koppelingen die de informatieuitwisseling tussen verschillende ketenpartijen automatiseert. We nemen de PUUR – VSP EDP koppeling onder de loep. Daarvoor reizen we af naar ZorgAccent in Almelo.

ZorgAccent is een krachtige en veelzijdige zorgorganisatie actief in zorg, welbevinden, wonen en behandeling in Twente en Salland. Ze werken al jaren met de software van Ecare en maken sinds de zomer gebruik van de Puur – VSP EDP koppeling.

We praten met Rianne Nijland, coördinator Wijkservicecentrum van ZorgAccent.

Allereerst, wat is de Puur – VSP EDP koppeling?

Kort samengevat gaat het bij deze koppeling om het automatiseren van het declaratieverkeer. Zoals we allemaal weten is de zorg in Nederland verdeeld onder diverse wetten. Zo kennen we o.a. de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Al deze wetten kennen hun eigen declaratiestandaarden:

  • Wlz: AW319 en AW320
  • Wmo: WMO303 en WMO304
  • Jw: JW303 en JW304
  • Zvw: AW319 en AW320
  • MSVT: OS301 en OS302

Iedere declaratiestandaard voldoet aan bepaalde voorwaarden. De reden hierachter is, is dat alle zorgorganisaties op deze manier de declaraties op dezelfde wijze aanleveren. Dat is wel zo handig voor een snelle en goede afhandeling.

Wat was de aanleiding voor ZorgAccent om de Puur – VSP EDP koppeling in gebruik te nemen?

“Iedere maand dienen we declaratiebestanden in bij Vecozo. Daar worden ze verwerkt in het elektronisch declaratieportaal (EDP). Voorheen deden we dit handmatig bij ZorgAccent. Dit was een enorm karwei voor alle 2400 cliënten die we in zorg hebben. Vooral voor de Zvw en MSVT zijn het veel bestanden. De bestanden moesten 1 voor 1 geüpload worden. Dat kostte ons zeker 2 volle dagen per maand. Daarbij ging het nog weleens mis. Dan dienden we een bestand per ongeluk dubbel in. Deze werden vervolgens beide afgekeurd, waarna je het weer opnieuw kunt doen. Ingewikkeld is het niet, maar wel een vervelende klus, zeker als je nog genoeg ander werk hebt liggen. Ook voor onze financiële administratie werkte het niet lekker. Bedragen werden al gestort, zonder dat we de retourberichten hadden opgehaald. Daardoor was bij de financiële administratie niet bekend waar de bedragen voor waren en begon het uitzoekwerk.”

“We wilden hier graag een oplossing voor en toen hebben we op advies van Ecare besloten om gebruik te gaan maken van de koppeling voor het automatisch verwerken van de declaratiebestanden.”

Hoe verliep de implementatie van de Puur- VSP EDP koppeling?

team“Dat ging heel vlot. Tijdens de voorbereidingen hadden we Ecare een machtiging gegeven om gegevens in te laden op Vecozo. Vervolgens kwam Sander, adviseur bij Ecare, een dag langs en was het binnen no-time gepiept. Nog diezelfde week hebben we de declaratiebestanden automatisch aangeleverd. We hoeven niet eens meer in te loggen op Vecozo. In Puur, de software van Ecare, druk je op slechts één knop en de bestanden worden geüpload en gedownload. Het klinkt een tikkeltje overdreven, maar de Puur – VSP EDP koppeling is voor ons echt een verademing! Het scheelt zoveel tijd.”


Heeft de Puur – VSP EDP koppeling jullie probleem opgelost?

“Jazeker. Het werkt als een trein! Het indienen van de declaraties is natuurlijk essentieel om het geld voor de geleverde zorg te ontvangen, maar je wilt er gewoonweg niet druk mee zijn. Dat het nu op deze wijze kan, is echt fijn voor ons hele wijkserviceteam en natuurlijk ook voor de rest van de organisatie. Ik kan zeker iedere zorgorganisatie, die met het handmatig verwerken van de declaratiebestanden in z’n maag zit, adviseren om dit automatisch te laten verlopen. Het is een kleine moeite en je krijgt er een hoop voor terug!”

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over de Puur – VSP EDP koppeling? Laat het ons weten! info@ecare.nl

© 2017 Copyright, All rights reserved

Made by Grphx & Webrr