Artificial Intelligence als hulpmiddel voor zorgverleners

Ik hoor je denken: “Artificial Intelligence in de zorg? Dat zijn toch van die robots? Wat heb ik daar nou aan?” Het antwoord is: “Een heleboel!”

Je kunt met Artificial Intelligence nog zoveel meer, ook hele kleine dingen die wel een groot verschil kunnen maken in de waan van de dag. Voorbeeldje? Puur kan jou als zorgverlener nu al helpen bij het vroegtijdig signaleren van eenzaamheid, met behulp van Artificial Intelligence. We leggen het uit.

In het zorgdossier wordt elke dag opnieuw van alles gerapporteerd. Heel veel verschillende data waar je met behulp van de computer allerlei analysetechnieken op los kunt laten, waarmee verbindingen in deze data te ontdekken zijn.

Met behulp van Artificial Intelligende, afgekort AI, kunnen we deze data omzetten naar kennis en adviezen.


De computer stelt door middel van algoritmes zelf bepaalde regels op, om bepaalde input te koppelen aan bepaalde output.

In het geval van het thema eenzaamheid geven we de computer opdracht om input met betrekking tot eenzaamheid te zoeken. Een voorbeeld zou een vrij tekstvlak in een rapportage kunnen zijn zoals:

“Meneer heeft gebeld met Annet, maar het was geen fijn gesprek. Hij vindt dat ze vaker langs moet komen.”

“Mevrouw voelt zich alleen.”

Wanneer soortgelijke input meerdere keren voorkomt, is met behulp van Artificial Intelligence een patroon te herkennen. En als de computer inderdaad een patroon herkent, leidt dit uiteindelijk tot een aanbeveling voor de zorgverlener. Deze aanbeveling is onderdeel van het zorgdossier waar jij als zorgverlener dagelijks mee werkt.

In het dossier gaat dan een extra icoontje ‘aan’ op het moment dat er aanbevelingen zijn rondom het thema eenzaamheid. Als zorgverlener wordt je hiermee attent gemaakt om hierover een gesprek te beginnen of hier extra alert op te zijn bij deze cliënt.


Eigenlijk heb je er met Puur een extra ‘digitale’ collega bij die je kan helpen in je dagelijkse werkzaamheden. Deze extra collega kan je soms net even anders naar een situatie laten kijken, je helpen het overzicht te bewaren, of je nog even helpen herinneren aan iets wat je in de waan van de dag alweer vergeten was. Superhandig toch?

De zorgverleners op hun beurt voorzien ons van hun feedback dat we weer verwerken in het dossier en Puur daarmee steeds een beetje slimmer maken.
We werken aan nog vele andere aandachtsgebieden waar slimme technieken jou als zorgverlener kunnen helpen in het herkennen van bepaalde patronen. Houd onze website in de gaten voor nieuwsupdates hierover.

Kun je niet zolang wachten en wil je hier nu al meer over weten? Neem dan contact met ons op via info@ecare.nl. We vertellen je er graag meer over!


Lees nog even verderWebinar: wet zorg & dwang in Puur

13 januari 2020

Webinar: wet zorg & dwang in Puur   Vanaf de jaarwisseling hebben we allemaal te maken gekregen met de nieuwe […]

bekijken

Webinar: voorbeeld zorgplannen in Puur

13 december 2019

Webinar: voorbeeld zorgplannen in Puur   Een voorbeeld zorgplan is een hulpmiddel voor jou als zorgprofessional bij het zorgen voor […]

bekijken

Voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie in Puur

13 november 2019

Isa Rosel is wijkverpleegkundige bij Amstelring wijkzorg en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van oncologie. Samen met haar collega […]

bekijken

Inschrijven nieuwsbrief


Hallo Ecare,

Graag ontvang ik nieuws van jullie.
Mijn naam is en mijn e-mailadres is . Ik ben werkzaam bij .info@ecare.nl   |   053 - 4757 000   |   Algemene voorwaarden   |   Disclaimer   |