Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
15 september 2020

Zorginkoop wijkverpleging 2021 - 4 tips om administratielasten te beperken

Blog

Het is tijd voor contractbesprekingen met verzekeraars voor de zorginkoop wijkverpleging 2021. Je wilt als zorgaanbieder gunstige afspraken maken, zodat je een gezonde bedrijfsvoering hebt het komend jaar. Toch wil je de administratielast beperken. Sjors de Kwaasteniet van Ecare heeft vier tips voor je.

1. Spreek een integraal tarief af

Spreek een tarief af voor alle activiteiten in de wijkzorg, dus ook voor zaken als ketenafspraken dementie, wondzorg, palliatieve zorg, beloning op maat, etc. Maak je teveel afspraken op losse onderdelen, dan kan je later in het jaar te maken krijgen met ingewikkelde administratieve situaties. Vind je het toch belangrijk om afspraken te maken op onderdelen van de wijkverpleging, bekijk dan de meerwaarde ten opzichte van de administratieve moeite die de aparte vastlegging kost.

2. Ga slim om met uitschieters bij de gemiddelde zorginzet

Zorgverzekeraars hebben beperkte informatie over de zorginhoud. Ze sturen vooral op declaratiegegevens, met daarin doelgroepen verwerkt. Om meer informatie te vergaren, is de benchmark uitgebreid met cliëntkenmerken: leeftijd, geslacht, sociaal economische data, doelgroepen. Hierop baseren zorgverzekeraars hun tariefafspraken. Gemiddelde zorginzet zegt echter niet veel over de feitelijke geleverde zorg, maar uitschieters wel. Die drukken zwaar op de gemiddelde zorginzet. Zorgverzekeraars geven aan dat ze op basis van cliëntkenmerken een bepaalde groep cliënten uit het gemiddelde halen, omdat die anders drukken op je gemiddelde zorginzet. Identificeer uitschieters liever met de boxplot methode. Als je deze methode loslaat op je eigen cliëntpopulatie dan ontdek je de totale zorginzet al snel met 15% daalt. Je hebt nu een wiskundig onderbouwd weerwoord richting de zorgverzekeraars.

3. Stop met ondertekenen van zorgplannen

Zorgplannen ondertekenen is sinds 1 oktober 2018 wettelijk gezien niet meer nodig. Toch gebeurt dit nog wel omdat een aantal verzekeraars dit als onderdeel van het contract hebben opgenomen. Bespreek het wel want je voorkomt administratief werk voor de zorgprofessional als dit niet meer hoeft.

4. Sluit meerjarencontracten

Maak afspraken voor de langere termijn. Zo voorkom je dat je ieder jaar met verzekeraars om tafel moet over de zorginkoop. Uiteraard moet je opletten dat je op de juiste onderdelen afspraken maakt, maar zorgverzekeraars staan ook open voor meerjarencontracten.

Advies zorginkoop wijkverpleging 2021

Wil je advies over zorginkoop wijkverpleging 2021 en ondersteuning vanuit PUUR.? Stuur me een mailtje: sjors@ecare.nl of kijk het webinar over zorginkoop wijkverpleging in 2021 terug.