Ecare. Puur voor zorg

Home > Echte verhalen > Buurtzorg

Buurtzorg

Buurtzorg Nederland is een succesvolle en snelgroeiende thuiszorgorganisatie die vaak geprezen wordt om de vernieuwende aanpak van kleine, zelfsturende teams bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden en zonder managers. Deze visie wordt ook doorgevoerd in de ICT. Wij stelden Jos de Blok, directeur van Buurtzorg, een aantal vragen over de ICT die ondersteunend moet zijn aan de visie van de organisatie.

Bron: Skipr

jos de blokWelke software gebruikt Buurtzorg bij de zorgverlening, waar de ICT in dienst staat van de zorgprofessionals in zelfsturende teams?

Wij gebruiken verschillende softwareapplicaties. Voor de planning, registratie en administratie gebruiken wij de softwareapplicaties van Ecare. Wij werken bijvoorbeeld al enkele jaren met Puur Zorgdossier (voorheen: het Cliëntkompas), het ECD dat is ontwikkeld door Ecare samen met zorgprofessionals uit de praktijk en gebaseerd op het Omaha Systeem.

Waarom is er gekozen voor het Elektronisch Cliënt Dossier van Ecare?

De combinatie van inhoud en gebruiksgemak en het feit dat alle cliëntinformatie beschikbaar en aan te passen is in één applicatie, dat is wat het Puur Zorgdossier zo aantrekkelijk maakt. De gerichte aanpak integreert naadloos met de aanpak van Buurtzorg. Dit vergroot de binding tussen cliënten en zorgprofessionals. Het Omaha Systeem ondersteunt daarnaast de uitkomstgerichte zorg.

Op welke manier draagt Puur Zorgdossier bij aan de kwaliteit van de zorgverlening van Buurtzorg?

team buurtzorgZorgprofessionals die wijkverpleging bieden, hebben te maken met cliënten met uiteenlopende zorgbehoeften. Puur Zorgdossier helpt ons deze te definiëren en hierbij de beste interventies te kiezen. Hierdoor focussen we veel meer op de uitkomsten en de kwaliteit van de zorg. In plaats van verschillende zorgstandaarden te gebruiken, schrijven we met Puur Zorgdossier zorgplannen die gebaseerd zijn op één zorgstandaard, het Omaha Systeem.

In het verleden schreven we notities om deze later te digitaliseren, maar nu kunnen we direct in één applicatie rapporteren, zorgdoelen bijstellen en medische hulpmiddelen bestellen. Dit scheelt enorm veel tijd, zodat we meer tijd kunnen besteden aan onze cliënten.

Onze cliënten ervaren ook de voordelen van Puur Zorgdossier. Doordat we overal en altijd toegang hebben tot het cliëntendossier, kunnen we vragen van cliënten vaak direct beantwoorden. Daarnaast kunnen we direct de afspraken met derden toevoegen, zodat we daar rekening mee kunnen houden in onze planning.

Puur Zorgdossier is dus gebaseerd op Omaha System, hoe zie je dat terug in de applicatie?

Tijdens een intakegesprek met een nieuwe cliënt bepaalt de zorgprofessional op welke gebieden zorg nodig is en welke acties en interventies daarbij nodig zijn. Daarna wordt de huidige situatie van een cliënt gemeten met betrekking tot gedrag, kennis en status op de vijfpuntschaal zoals in het Omaha Systeem. Nadat de doelen samen met de cliënt zijn bepaald, doet de zorgprofessional op verschillende momenten nogmaals een assessment van de situatie en ook tijdens een evaluatie. Zo wordt de voortgang makkelijk gemeten, geregistreerd en weergegeven. Als het nodig is kan hij of zij direct nieuwe doelen stellen of de interventies aanpassen.

De zorgsector is volop in beweging. Hoe ondersteunt Ecare Buurtzorg hierbij? Bijvoorbeeld bij de stelselwijzigingen binnen de sector?

Ecare is innoverend en constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen de zorg ICT. Zo hebben ze onlangs een assessmenttool ontwikkeld waarmee onze wijkverpleegkundigen eenvoudig zelf de zorgbehoefte van cliënten kunnen bepalen, aangezien het CIZ vanaf 1 januari 2015 geen indicaties meer afgeeft voor cliënten in de wijkverpleging. Deze assessmenttool is, net zoals Puur Zorgdossier, gebaseerd op het Omaha System. Zo bepalen we in zo’n 40 minuten de zorgbehoefte van de cliënt. Hier komt onder andere een tijdsindicatie uit die we gebruiken voor planning, facturatie, verantwoording en doorverwijzing. Vervolgens maken we met Puur Zorgdossier een zorgplan op basis van de zorgbehoefte. De assessmenttool is een goede aanvulling op Puur Zorgdossier en ondersteunt onze zorgprofessionals bij hun nieuwe taken.

© 2017 Copyright, All rights reserved

Made by Grphx & Webrr