Ecare. Puur voor zorg

Home > Echte verhalen > Zorg Groep Beek

Zorg Groep Beek

“Onze visie op zorg? Nou, gewoon ervoor zorgen dat mensen goed verzorgd worden en ze een goede oude dag hebben.”

Michael en Hannelore Hamers, een energiek stel, komen vrijdagochtend rond koffietijd ons kantoor binnengewandeld. Ze hebben een autorit van 2,5 uur achter de rug; van het in Zuid-Limburg gelegen Beek naar Enschede. “Vroeger deden we er dik 4 uur over”, vertelt Hannelore. “We reden ieder weekend naar onze oma in Almelo, over de Napoleonsbaan.”

Maar goed daar komen ze niet voor. Michael en Hannelore en alle zorgverleners van Zorg Groep Beek werken sinds begin van het jaar met onze software, Puur. Als je zo nauw samenwerkt, is het weleens leuk en nuttig om een kijkje in elkaars keuken te nemen. Dat komen ze dus doen.

Ze zijn nog geen kwartier binnen en beginnen al vol enthousiasme te praten over hun Zorg Groep en over het ontstaan ervan. In 2005 zijn Hannelore en Michael gestart, gewoon met z’n tweetjes. Inmiddels werken er meer dan 60 zorgverleners bij Zorg Groep Beek en zitten ze diep geworteld in het Limburgse zorglandschap. Michael vertelt: “Toen we begonnen zaten er diverse giga-grote, grote en middelgrote zorgorganisaties in ‘ons’ gebied. Inmiddels zijn het nog 2 hele grote, en wij.”

Ondernemers in hart en nieren?

Je zou denken dat Hannelore en Michael rasechte ondernemers zijn, maar dat is niet zo.

“We zijn er gewoon ingerold”, vertelt Hannelore. Ze werkte jarenlang als ziekenverzorgende in een intramurale instelling. “Daar draaide ik voornamelijk nachtdiensten. De meesten vinden dat maar niets, maar ik vond het heerlijk. Je hebt dan echt nog tijd voor de mensen.” “Tot op een bepaald moment, toen dacht ik: dit moeten we toch ook makkelijk zelf kunnen. Maar dan wel anders, beter.”

“We zijn gestart met het leveren van zorg aan huis. Na de hele administratieve molen door te zijn geweest bij de opstart, kwamen zo langzaamaan de eerste cliënten binnen druppelen. Via het zorgkantoor, maar ook via huisartsen uit de buurt en via advertenties die we her en der plaatsten.

“Pakken papier kwamen er binnen! Pfff, we dachten: we willen alleen maar zorgverlenen, maar ja, je ontkomt er niet aan.”

We doen geen gekke dingen: geen zware top, geen duur pand

“Toen we startten met Zorg Groep Beek, zat de zorg in een enorme kantelfase. We gingen over op aanbestedingen en zorgorganisaties moesten aan allerlei regels voldoen. Ook de inspectie werd strenger. Alles bij elkaar zorgde dat ervoor dat zorgorganisaties om ons heen aan het wankelen kwamen en zelfs omvielen. Het leek wel of er alleen nog maar ruimte was voor of hele grote organisaties of voor hele kleine. Wij hebben koers weten te houden op het gebied van zorg en kwaliteit en hebben onze droom zelfs verder kunnen uitbreiden: met een verpleeghuis 2.0”, aldus Michael.

Hannelore vult aan: “We doen geen rare dingen. We hebben geen duur kantoorpand, maar een kantoor aan huis (voorheen ‘de garage’) en geen zware overhead; we zorgen er met z’n tweeën voor dat onze 60 zorgverleners hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.”

“Onze zorgverleners, met minimaal niveau 3, werken zelfsturend. Ik zoek een aantal cliënten uit en ‘geef’ deze aan 2 van onze zorgverleners. Zij zorgen er dan voor dat de cliënten de juiste zorg krijgen, op het moment dat zij dat fijn vinden. Het voordeel hiervan is dat onze cliënten altijd maar 2 zorgverleners over de vloer krijgen. Ze kennen elkaar en weten wat ze aan elkaar hebben. Dat is voor iedereen prettig, vertelt Hannelore enthousiast.”

Michael vult aan: “Dat ons concept werkt, zien we aan de vele cliënten die zich telkens weer bij ons melden. Dit geldt trouwens ook voor zorgverleners. Bijna dagelijks worden we benaderd door zorgverleners die graag bij ons willen werken. We herkennen ons dus niet in de verhalen dat zorgverleners schaars zijn.”

foto-met-logo

Terug naar het verpleeghuis 2.0. Daar zijn jullie een paar jaar geleden mee gestart. Kun je hier eens iets over vertellen?

“De afgelopen jaren zijn veel verpleeghuizen leeg komen te staan. De bedoeling van de overheid is dat we zolang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is niet in alle gevallen mogelijk. Er is een hele groep mensen voor wie thuis wonen geen optie meer is, maar die te ‘licht’ zijn om opgenomen te worden in een verpleeghuis. Voor deze groep wilden we iets doen. We wilden een fijne plek creëren waar deze mensen kunnen wonen en waar ze te allen tijde zorg kunnen krijgen, zonder dat het echt een verpleeghuis zou zijn.”

“In die tijd ontstonden in de markt de eerste ideeën voor het ‘scheiden van wonen en zorg’. Wij besloten dat in de praktijk te brengen. En, Elsresidentie is het mooie resultaat hiervan! De Elsresidentie is een kleinschalig woon-zorg-appartementencomplex voor mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Er wonen 18 mensen in hun eigen appartement in onze residentie en krijgen 24-uurs zorg.”

Waarom doen jullie dit? Wat is jullie visie?

“Nou gewoon, ervoor zorgen dat mensen goed verzorgd wonen en een goede oude dag bezorgen”, antwoord Hannelore. “En, we zetten ook de familie van de cliënt in het middelpunt. Zij worden veel te vaak vergeten, vinden wij.”

Betrekken jullie de familieleden ook bij de zorg voor de cliënten? “Nee, dat doen we zo min mogelijk. Laat ons maar zorgen, dan heeft de familie tijd voor leuke dingen samen, even een kopje koffie drinken of samen wandelen. Dat is minstens zo belangrijk.”

“Wisten jullie dat wij zelf ook in Elsresidentie hebben gewoond?”

Nee dat wisten wij niet, vertel.

“De week voor de opening hebben we een campingbed, 2 stoelen, een paar kastjes en onze hond, Max, meegenomen naar Elsresidentie. We hebben hard meegewerkt op de ‘bouw’ om de laatste zaken op orde te krijgen voor de opening. Vervolgens waren we van plan om 2 maanden te blijven om de hele boel op te starten. Dit werden er 7. Tegen die tijd liep alles al lang op rolletjes maar we waren stiekem een beetje vergroeid geraakt met de ons nieuwe stekkie. Hoog tijd dus om weer terug te gaan naar ons eigen huis en het reilen en zeilen volledig over te laten aan de zorgverleners.”

Inmiddels bestaat Elsresidentie alweer 2,5 jaar. “We zijn ondertussen bezig met een tweede huis. We willen graag dat nog meer mensen op deze manier een fijne, oude dag hebben.”

“Of we deze keer iets anders zullen doen?” “Nee, ik geloof het niet.” zegt Michael. “Het wordt een kopie van de Elsresidentie, dat werkt namelijk perfect.”

Stel dat er zorgverleners zijn die spelen met de gedachte om voor zichzelf te beginnen en de zorg kleinschalig te organiseren, welke tip zouden jullie deze mensen dan meegeven?

“Organiseren is niet moeilijk. Plan vanuit de cliënt, en niet vanuit een systeem. Het systeem moet vooral een verlengstuk zijn van je proces en planning.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWat is er zo leuk aan Beek?

“Beek is een kleinere Gemeente in Zuid-Limburg met een gezellig, klein centrum waar het goed toeven is voor shoppen en lekker eten. Voor ons is de Lindeboom in Beek een must-eat restaurant. Beek grenst verder aan het prachtige heuvelland, en ligt vlakbij Maastricht, en de grens van België en Duitsland. Een ideale plek dus om Zuid-Limburg te verkennen.”

 

Voor meer informatie, kijk op de websites van Zorg Groep Beek en De Elsresidentie.

www.zorggroep-beek.nl

www.elsresidentie.nl

© 2017 Copyright, All rights reserved

Made by Grphx & Webrr