Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Voor iedereen in de wijkverpleging die meer wil weten over het werken met de Wet Zorg & Dwang

Webinar: Wet Zorg & Dwang in de wijk - van papier naar praktijk

27 oktober

Locatie

Vanaf je laptop, tablet of computer
Thuis of op je werk

De Wet zorg en dwang (Wzd) die sinds 1 januari 2020 van kracht is, zorgt voor de nodige vraagtekens in de wijkverpleging. Uitgangspunt van onvrijwillige zorg is altijd: ‘nee tenzij’. Dit betekent dat toepassing van onvrijwillige zorg enkel mag als er anders ernstig nadeel is voor de cliënt.


Wanneer onvrijwillige zorg


Er zijn negen categorieën waaronder onvrijwillige zorg kan vallen. Diverse functionarissen rondom de cliënt moeten op verschillende momenten meedenken. Het gaat hier om wilsonbekwame cliënten, die soms op onderdelen wel wilsbekwaam zijn. De wet heeft stappenplannen opgesteld die zorgprofessionals rondom de cliënt in drie situaties (Insluiting, toedienen psychofarmaca, bewegingsvrijheid beperken) altijd moeten volgen. Dit is zelfs verplicht als de cliënt instemt met de zorg, waardoor deze in feite niet onvrijwillig is.


Wzd in de wijk


Voorbeeld: Een wijkverpleegkundige krijgt het verzoek van een cliënt en zijn dochter om de deur af te sluiten omdat de cliënt ‘s nachts door de buurt dwaalt. Over twee maanden gaat deze cliënt naar het verpleeghuis, de Wlz-indicatie is binnen en de cliënt staat op de wachtlijst. Is het nu nog noodzakelijk om alternatieven voor vrijheidsbeperking te overwegen in een multidisciplinair overleg? Ja, zegt de wet. Maar hoe uitvoerbaar is dat en hoe handelen we in de geest van de wet?


Schrijf je in

Machelien de Waal, casemanager dementie bij Buurtzorg, en Margo Berends van Ecare zullen dit webinar over de WZD hosten. Dit kom je te weten tijdens het webinar: Wet zorg en dwang in de wijk; van papier naar praktijk op dinsdag 27 oktober, om 14.00 uur :

  • inhoud van de wet
  • professioneel redeneren en dossier voeren
  • welke alternatieven zijn er
  • ruimte om vragen te stellen

Wil je erbij zijn? Laat hieronder je gegevens achter en we sturen je een uitnodiging met de deelnamelink. Een dag van tevoren krijg je van ons nog even een reminder, zodat je het webinar niet misloopt.


Verhinderd?

Kun je die dag niet maar ben je wel benieuwd naar alles over de wet Zorg & Dwang voor de wijkverpleging? Schrijf je toch in. Na afloop ontvang je een opname van het webinar via e-mail.

Meld je hier aan