Ecare. Puur voor zorg

Home > Nieuws > Kick-off van BO’s innovatiebox

Kick-off van BO’s innovatiebox

Ieder zichzelf respecterend softwarebedrijf voor de zorg is bezig met zaken als Machine Learning, Artificial Intelligence, Blockchain en meer van dit soort hippe termen. Softwareleveranciers die hier niet serieus mee bezig zijn zullen de boot gaan missen. Leveranciers die hier wel mee bezig zijn, zien innovaties maar lastig landen in de praktijk. Om deze reden is BO’s Innovatiebox recent gestart.

BO’s innovatiebox? BO staat voor ‘blikopener’ voor de zorg. Veel vernieuwing stagneert door traditioneel denken en handelen. BO’s Innovatiebox is een initiatief waarin zorgaanbieders worden geholpen om anders te kijken. Veel innovaties starten vanuit de technologie. Maar daar gaat het helemaal niet om. BO’s Innovatiebox start bij het proces van de wijkverpleegkundige. Het is precies deze rol die het belangrijkst is.

In BO’s Innovatiebox bundelen zes vooruitstrevende zorgorganisaties uit de wijkverpleging (Patyna, Hilverzorg, Thebe, ZZG Zorggroep, Buurtzorg en ZuidZorg) samen met Ecare hun krachten en gaan samen op zoek naar innovaties die de wijkverpleging echt verder gaan helpen.

Dennis Snippert, Product Owner bij Ecare en medeorganisator van BO’s innovatiebox licht toe wat dit initiatief precies inhoudt.

Hoe is het idee voor BO’s innovatiebox ontstaan?

“We kwamen vorig jaar met het idee. We zaten samen met Buurtzorg – een van onze klanten – te praten over een actueel probleem dat speelt in de zorg: ‘eenzaamheid’. Eenzaamheid heeft gevolgen voor gezondheid, welbevinden en meedoen in de samenleving en meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Dat maakt het een urgent probleem waar wij iets in wilden bijdragen. We hebben toen besloten om samen met Buurtzorg een designsprint op te zetten.”

Wat is een designsprint?

“Dat is een intensief proces van een aantal dagen waarin een fundamenteel vraagstuk binnen een organisatie centraal staat en je probeert om hier een oplossing voor te vinden. Dit doe je door het ontwerpen en testen van oplossingen voor dat vraagstuk, in samenwerking met klanten.”

Marije Kuiper, productstrateeg bij Ecare heeft intensief meegewerkt aan deze designsprint.

“We hebben een designsprint van vijf dagen doorlopen rondom het probleem ‘eenzaamheid onder ouderen’. Samen met zorgprofessionals van Buurtzorg Nederland hebben we gekeken naar mogelijkheden om via ons zorgdossier de zorgverleners te helpen bij het signaleren van eenzaamheid in de thuissituatie.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot een nieuw stukje software dat we geïntegreerd hebben in het zorgdossier Puur; het dossier waar Buurtzorg mee werkt. Door middel van een stukje Machine Learning herkent de computer een patroon in de rapportages die gemaakt worden, en dit resulteert in een aanbeveling voor de zorgverleners rondom het thema eenzaamheid waardoor ze dit eerder signaleren.

We hebben de oplossing getest met drie wijkteams van Buurtzorg Nederland om te kijken hoe dit in de praktijk werkt. De eerste resultaten waren veelbelovend en inmiddels werken 43 wijkteams met deze oplossing. Uiteindelijk willen we dit op grotere schaal gaan aanbieden zodat al onze klanten hier gebruik van kunnen maken.

Wij waren zo enthousiast over dit hele traject dat we dit vaker en met meer zorgorganisaties willen gaan doen om met elkaar nog meer mooie, innovatieve ideeën te ontwikkelen.”

En dat kan met BO’s innovatiebox!

BO’s innovatiebox biedt zorgorganisaties een totaalpakket aan, waarin we zorgprofessionals en developers 4x per jaar samenbrengen in designsprints om oplossingen voor actuele praktijkproblemen te creëren. De resultaten van dergelijke sprints kunnen van alles zijn: een procesoptimalisatie, een nieuwe startup, een idee dat we kunnen aanbieden aan een reeds bestaande leverancier in de zorgmarkt of zoals in eerdergenoemd voorbeeld een aanpassing in Puur van Ecare.

Hoe gaat het nu verder?

De eerste designsprint was een soort van oefening. Daarna hebben we een en ander verder uitgewerkt en inmiddels heeft de kick-off begin maart plaatsgevonden. Bestuurders en zorgprofessionals van zes verschillende zorgorganisaties waren aanwezig en samen hebben we besproken hoe we gaan beginnen en met welk onderwerp we onze eerste designsprint starten. De eerste reacties waren enthousiast!

 

Yne Fennema, Wijkserviceteam Thuiszorg bij Patyna

 “Het was een inspirerende kick-off. Met onze deelname aan de Innovatiebox kijken we uit naar een succesvolle samenwerking voor verbetering van de zorg, waarbij voor diverse vraagstukken innovatieve oplossingen kunnen worden ontwikkeld, voor zowel de zorgprofessional als de cliënt.”

Elly Montée, Manager Zorgteam bij Thebe

 “We zijn zo ver! We gaan samen met enkele zorgorganisaties en Ecare op zoek naar technologische innovaties ter ondersteuning aan de zorg. We starten met ondersteuning van mantelzorgers.”

 

Eind maart starten we een eerste echte designsprint rondom het thema ‘mantelzorg’. Daar zullen niet alleen wijkverpleegkundigen van de deelnemende organisaties aanwezig zijn maar ook mantelzorgers zelf. Het gaat immers over hoe we hen kunnen ondersteunen.

In die vijf dagen willen we samen bedenken hoe we als wijkverpleging meer kunnen betekenen voor mantelzorgers. Een heel breed onderwerp, waar we heel veel kanten mee uit kunnen!

Meer weten over BO’s innovatiebox? Stuur je bericht naar info@bovoordezorg.nl en zij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het nieuws rond Ecare.

Geplaatst op: 19 mrt 2019

© 2017 Copyright, All rights reserved

Made by Grphx & Webrr