Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
3 vragen en antwoorden

User Provisioning in Plein

Met Plein heeft iedereen binnen je organisatie via eenmalig inloggen toegang tot zijn of haar programma’s, kan communiceren en veilig bestanden uitwisselen met collega’s. Maar ook voor de faciliterende organisatie biedt Plein gemak. Dat uit zich onder meer in User Provisioning.

Plein altijd up to date

Wat is User Provisioning?

User Provisioning is een techniek dat het beheer van digitale werkplekken eenvoudig maakt. Binnen een zorgorganisatie zijn er al gauw tientallen softwareprogramma’s in gebruik.


Het aanmaken van gebruikers met bijbehorende toegangsrechten tot (delen van) de applicaties is intensief. Als een collega verhuist of wisselt van telefoonnummer, dan moeten die wijzigingen in alle relevante programma’s worden doorgevoerd. Of als een medewerker vertrekt, dan moet je alert zijn of de toegang tot alle programma’s is geblokkeerd.


User Provisioning maakt het makkelijk voor je. Nieuwe medewerkers maak je aan in een bronsysteem, het HR-pakket. Via de User Provisioning, kies je welke software de medewerker mag gebruiken. Na een druk op de knop is de gebruiker aangemaakt en heeft hij of zij toegang tot alle applicaties; met 1 gebruikersnaam en een wachtwoord.

Wat zijn de voordelen van User Provisioning?

Tijdsbesparing

Medewerkers toegang verlenen tot meerdere applicaties gaat centraal en bestaat uit één handeling. Daarmee bespaar je tijd ten opzichte van het aanmaken van gebruikersaccount per programma afzonderlijk.


Gemak

Niet alleen het aanmaken van nieuwe gebruikers is eenvoudig. Ook het wijzigen van gegevens als adres, telefoonnummer, bankrekening is zo gebeurd. Je voert de nieuwe gegevens in de bronapplicatie waarna die automatisch zijn doorgevoerd in andere systemen die de medewerker gebruikt.


Veilig

Gaat een medewerker uit dienst, dan geef je dit aan in het bronsysteem. Daarmee vervalt automatisch de toegang tot alle applicaties. Zo verlaag je de kans op een datalek en fraude.

Plein de digitale werkplek

Hoe implementeer ik User Provisioning binnen mijn organisatie?

Ga je werken met de digitale werkplek Plein, dan zit de functie User Provisioning daarbij inbegrepen. De inrichting daarvan is behoorlijk technisch, maar daar helpen wij je bij. In het kort komt het er op neer dat gegevensuitwisseling tussen programma’s verloopt via REST API’s. Veel leveranciers hebben die beschikbaar voor hun software. Wij leggen de verbindingen en maken je wegwijs in hoe een gebruiker aan te maken en toegang te verlenen. En in te trekken natuurlijk. Uiteraard krijg je een handleiding erbij.