Ecare. Puur voor zorg

Home > Blog > Zorg > In het zorgdossier van JP van den Bent draait het allemaal om de cliënt

In het zorgdossier van JP van den Bent draait het allemaal om de cliënt

In het begin van dit jaar ging de JP van den Bent stichting live met het JP Portaal en Cliëntkompas (Puur Dossier) voor de gehandicaptenzorg. De komende maanden gaan zo’n 250 teams werken met onze software.

Hester Lassche vertelt over de livegang bij de JP van den Bent stichting (JP).

In het JP Portaal kunnen begeleiders van JP hun administratieve zaken regelen, en in het Cliëntkompas schrijven ze het persoonsbeeld van de cliënt. In mijn rol als Product Owner heb ik samen met JP en mijn collega’s bij Ecare afgelopen jaar met veel plezier gewerkt aan dit dossier.

Het JP Portaal en Cliëntkompas dat we hebben ontwikkeld, is volledig afgestemd op de wensen van JP, en sluit aan bij hun visie. JP is een organisatie die de cliënt helemaal centraal stelt. Als een cliënt bijvoorbeeld wil dat een begeleider om elf uur ’s ochtends start met de begeleiding, zodat hij kan uitslapen, dan regelt JP dat. Als een cliënt graag met paarden wil werken, of liever een andere kleur behang wil dan de standaardkleur, dan is dat bij deze stichting ook mogelijk. JP gaat hier heel ver in. Dat maakt hen een unieke en belangrijke speler in de markt.

In ons dossier staat de cliënt ook helemaal centraal. De cliënt wordt in grote mate betrokken in het gebruiken van het dossier. Als een begeleider rapporteert of een stukje in het persoonsbeeld schrijft, dan kan de cliënt de kleur van het lettertype kiezen, maar ook de rest van de opmaak. Daarnaast kan een cliënt zelf zijn eigen verhaal schrijven en daar foto’s aan koppelen, zodat het helemaal zijn of haar verhaal wordt. Ook kunnen cliënten afbeeldingen van het internet en pictogrammen koppelen, indien een cliënt bijvoorbeeld niet kan lezen. Dat vind ik heel uniek, en dat is ook echt iets dat door JP geïntroduceerd is.

Het zorgdossier dat we voor JP hebben gemaakt is compleet anders dan ons dossier voor de wijkzorg, omdat het om een hele andere tak van sport gaat. De wijkzorg gaat met name over het ondersteunen van fysieke problemen. Een cliënt kan zich bijvoorbeeld niet zelfstandig douchen, en daarom komt een zorgprofessional langs om daarbij te helpen. Bij JP werken de begeleider en cliënt voor een lange tijd samen. Het begrijpen wie een cliënt is, en waarom, staat hier meer voorop. Daarom is het ook zo mooi dat je in het gehandicaptendossier filmpjes kunt toevoegen. Een filmpje van drie seconden vertelt een begeleider vaak meer over een bepaald gedrag van een cliënt dan twee A4-tjes met tekst.

Onze software is gemaakt om de begeleiders bij de JP van den Bent stichting te ondersteunen tijdens het dagelijkse werk. Wij hebben hiervoor goed geluisterd naar de wensen van JP en dit vertaald naar de software. Over elk woord is nagedacht. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de ‘i-tjes’. Achter sommige onderdelen in het dossier staat een ‘i-tje’. Als je daarop klikt kun je meer informatie lezen over dat onderdeel. Zelfs die teksten zijn aangepast, zodat een cliënt het ook snapt. Sommige mensen zeggen dan: “Moet je dat echt zo ver doorvoeren?” Maar dit is waar JP voor staat, en dat kan ik erg waarderen. Ik denk dat uit deze wensen een heel mooi dossier is voortgekomen, waar naast JP ook andere zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg veel plezier van gaan hebben.

 

Geplaatst op: 28 feb 2017 in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 Copyright, All rights reserved

Made by Grphx & Webrr