Ecare. Puur voor zorg

Home > Blog > Zorg > Zorgen moet je doen. Niet maken.

Zorgen moet je doen. Niet maken.

Typisch een Loesje. Kort, scherp en zinnig. Voor elkaar zorgen dat is niet iets waar je een complete studie aan hoeft te wijden, toch? Het is iets vanzelfsprekends en moet gewoon gedaan worden. Als iemand op straat valt, dan loop je er toch ook direct naar toe om te vragen of alles oké is?

Natuurlijk, het kan ook niet goed zijn, misschien moet je direct in actie komen, misschien weet je dan niet wat je moet doen, misschien stelt diegene het helemaal niet op prijs om zoveel aandacht te krijgen, misschien valt het allemaal wel mee en is je vraag overtrokken. Het kan alle kanten op en je kunt eindeloos wikken en wegen.

 

loesje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We denken veel te veel na in de zorg. Kom eens in actie!

Nu is dit misschien een simpel voorbeeld en ga je er alleen al naartoe uit fatsoen, maar toch kennen we ook heel veel situaties waarbij we onze hersenen weer laten opdraaien voor al onze onnodige gedachtenspinsels en zorgen. Ik ben heel veel organisaties tegen gekomen die zich heel veel zorgen maken.

Hoeveel adviesrapporten, vooronderzoeken, business, cases, PVE’s, MT-notities ben ik in de praktijk wel niet tegen gekomen? Het levert genoeg denkwerk op, maar vooral ook heel veel zorgen. Zie ook de kolom van mijn collega Marlot Wopereis, Programma van Eisen in de zorg: het toppunt van schijnzekerheid, die deze maand is verschenen. Fanatische nieuwe ideeën verdwijnen hiermee naar de achtergrond. Helaas is de kans op succes of de beperking van risico’s belangrijker geworden…

Denken of doen?

Natuurlijk heb ik ook wel begrip voor de ‘eerst-denken-dan doen-aanhangers’. ‘Denken’ en ‘zorgen maken’ heeft mij ook wel voor veel stommiteiten behoed. Als ik alleen maar deed, dan waren alle mails zonder geplande bijlage verstuurd, had ik mijn eerste auto-ongeluk al op mijn 18e gehad en had ik mijn portemonnee al 10x als vermist moeten opgeven. Maar soms is het ook wel lekker om gewoon eens ergens aan te beginnen en je eerste succesje te halen zonder dat je er al bent. Gewoon om te laten zien dat het werkt.

Doen dus!

Niemand heeft een glazen bol om van te voren te weten hoe een idee, plan of project er precies uit gaat zien. Maar uiteindelijk gaat het er niet om dat je geen risico’s of problemen tegenkomt, maar dat je voldoende ‘ervaringsbagage’ mee hebt om direct op de situatie in te spelen. En die ervaringsbagage krijg je echt alleen door het te doen.

Als we het hebben over doen, dan is mijn actie voor deze maand: meer zorg gerelateerde verhalen, ervaringen en meningen delen op sociale media platforms. Omdat ik vind dat we nog veel van elkaar te leren hebben, het belangrijk is om elkaar scherp te houden en dat we op deze manier ook weer bijdragen aan het nog beter maken van de zorg in Nederland.

Welke actie gaan jullie de komende maand doen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Het zou fantastisch zijn als hieronder een hele feed komt met dingen die gedaan zijn, hoe klein ook.

Weet je even geen actie te bedenken, maar wil je wel in actie komen? Kom dan op 6 oktober naar de workshop van BO (BlikOpener voor de zorg): heb lef, steek je nek uit en maak het verschil! Zij begrijpen behoorlijk goed dat het niet gaat om woorden maar daden.

Geplaatst op: 3 okt 2016 in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2017 Copyright, All rights reserved

Made by Grphx & Webrr