Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
18 juni 2021

BuurtzorgT en Ecare ontwikkelen samen innovatief EPD voor de GGZ

Nieuws

persbericht

BuurtzorgT en Ecare ontwikkelen samen een innovatief elektronisch patiëntendossier (epd) voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het epd moet bijdragen aan het terugdringen van de bureaucratie en administratielast in deze sector. Naar verwachting zomer 2022 komt het epd op de markt.

Buurtzorg T en Ecare 880x842 1

Zorgproces centraal

Zowel GGZ-organisatie BuurtzorgT uit Almere als ICT leverancier Ecare uit Enschede zijn niet bang om het nét even anders te doen. Nico Moleman, psychiater en mede-oprichter van BuurtzorgT, introduceerde binnen de met bureaucratie doorspekte GGZ-wereld succesvol: tweedelijns-GGZ in de wijk met zelfsturende teams. Inmiddels ‘runt’ Nico de organisatie samen met Bas van Riet Paap. Aniek Fikken, directeur bij Ecare, bewees met haar snelgroeiende IT-bedrijf al eerder dat een slim en toch eenvoudig ECD, dat gestoeld is op het zorgproces in plaats van het administratieve proces, een welkome uitkomst is voor professionals in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Administratieve ballast beperken

“Dat onze visies zo dichtbij elkaar liggen, maakt dat we het volste vertrouwen hebben in onze samenwerking”, vertelt Aniek. “Voor ons voelt het als een logische vervolgstap. Waar we meer dan 14 jaar geleden debuteerden met onze software voor de thuiszorg, zijn we inmiddels uitgegroeid tot een serieuze speler op de ECD markt in de VVT en gehandicaptenzorg. De werkprocessen in de GGZ zijn anders dan in de sectoren die wij tot nu toe bedienen, maar ga je terug naar de basis dan staat ook hier de professionele relatie tussen cliënt en behandelaar centraal. BuurtzorgT is er, net als wij, van overtuigd dat je het werk aan de professional moet overlaten en dat je de administratieve ballast zoveel mogelijk moet beperken. Vanuit onze ervaring weten wij als geen ander hoe innovatieve IT-tooling hier een sleutelrol inspeelt.”

"Reguliere ggz-instellingen hebben zo’n 25 procent overhead en behandelaren zijn er ruim 25 procent van hun tijd kwijt aan administratie. Bij BuurtzorgT zit de overhead tussen de 5 en 10 procent en de administratie is beperkt tot 10 procent."

Is dit nou echt nodig?

Nico: “Wij hebben inderdaad alle vertrouwen in het vakmanschap van onze professionals. Dat we ze niet moeten belasten met onnodige administratieve zaken, daar zijn we ons ook continu van bewust. De vraag die wij onszelf regelmatig stellen is: is dit nou echt nodig? Dat houdt ons scherp. De zoektocht naar een ander EPD kwam ook voort uit deze vraag. We hebben behoefte aan een systeem dat aansluit bij onze visie op het behandelen van cliënten. Niet een systeem dat gericht is op controle en zoveel mogelijk vastleggen, maar gestoeld is op het vertrouwen in onze professionals.”

Van wachtlijst naar actielijst

Bas vult aan: “Tevens willen we aan de slag met big data zodat we aan de hand van voorspellingen beter kunnen inschatten welke behandeling ingezet dient te worden. En nog een andere mooie ontwikkeling, we willen de ‘wachtlijst’ transformeren naar een ‘actielijst’. Door een cliënt vanaf het begin af aan al actief te betrekken bij de eigen behandeling, voelt dat heel anders dan wanneer je iemand passief laat wachten op een plekje. Ecare kan ons met haar open doch nuchtere mind, kennis van de zorg en vakmanschap op het gebied van innovatieve IT toepassingen hierin heel mooi ondersteunen."

Eerste schetsen gereed

De EPD-projectgroep vanuit BuurtzorgT en het ontwikkelteam van Ecare hebben samen inmiddels de eerste schetsen uitgewerkt. De verwachting is dat juni gestart wordt met de bouw van het EPD en dat deze in de zomer van 2022 klaar is om in gebruik te nemen door BuurtzorgT en andere GGZ organisaties.

“Ik kijk echt uit naar deze samenwerking. We gaan samen hele mooie dingen uitvinden!” sluit Nico af.

Laat je informeren over de ontwikkelingen

Werk je in de GGZ en heb je interesse in een EDP wat de administratieve ballast enorm helpt te verminderen? Vul onderstaand formulier in en we houden je op de hoogte van de ontwikkeling van het EPD voor de GGZ.

Velen gingen je voor
arrow-whitepaper
Buurtzorg T en Ecare ontwikkelen samen een EPD voor de GGZ