Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Software voor zorginstellingen - in 5 stappen de beste keuze

Wat is de beste software voor zorginstellingen? Een antwoord op die vraag vind je niet zo snel, omdat er geen eenduidig antwoord op is te geven. De beste software voor jouw zorginstelling hoeft niet de beste te zijn voor een ander. Hoe maak je de beste keuze? Deze stappen helpen je op weg.

Stap 1: Vind de reden

Er zijn genoeg redenen om op zoek te gaan naar nieuwe software voor je organisatie. De meest voorkomende is dat de ondersteuning van het huidige pakket ophoudt. Of dat gebruikers de huidige software te ingewikkeld vinden waardoor die niet goed wordt gebruikt. Lopen de kosten de spuigaten uit terwijl er nog veel handmatig werk is? Mogelijk past je huidige software niet meer in je langetermijnvisie. Het zijn zomaar redenen om te bedenken waarom jij zoekt naar iets nieuws. Dus voordat je verder gaat met zoeken, vind eerst jouw reden om over te stappen.

Stap 2: Breng behoeften van je zorginstelling in kaart

Lange tijd was softwareselectie het domein van de ict-afdeling. Zij had verstand van computers en software dus wist wat goed is voor de organisatie, zo was de gedachte. Maar eenmaal live kwamen de nukken van het systeem aan het voetlicht. Wist je dat het niet betrekken van gebruikers in het begin van een selectietraject een veelvoorkomende oorzaak van een foutieve keuze voor een systeem? Inmiddels waait in steeds meer zorginstellingen een andere wind. Het zijn de zorgprofessionals en de ondersteunende afdelingen die ermee gaan werken, gestuurd voor het bestuur en management. Laat de eindgebruikers daarom zelf hun behoeftes in kaart brengen. Stel een projectteam samen met een aantal verschillende disciplines erin en laat ze onderzoeken wat ze willen. Waar lopen collega’s tegenaan in hun werk, wat blokkeert hen, wat kan beter, wat moet anders? Schrijf het op, het helpt je bij de selectie.

Tip voor het maken van de beste keuze

Kies een systeem dat dicht bij de visie van je organisatie staat. Werken jullie in zelforganiserende teams waarbij de regie bij de zorgprofessional ligt? Is je zorgorganisatie klassiek hiërarchisch ingericht, maar wil je veranderen? Of stel je administratieve processen centraal? Stem je keuze daarop af. Daarnaast kies je tussen een geïntegreerde oplossing voor zowel zorg- als administratieve processen of losse systemen. Door gebruikers te vragen naar de behoeftes en de visie van je organisatie centraal te stellen, merk je dat het kiezen van de juiste keuze voor software voor je zorginstelling eenvoudiger is, dan wanneer je je laat leiden door functies van systemen.

Stap 3: Vertaal behoeften binnen je zorgorganisatie naar functies

Is het duidelijk hoe medewerkers het liefst willen werken? Vertaal de behoeften dan naar wat je terug wilt zien in de software. Tip: laat je niet verleiden door oplossingen die helemaal zijn aan te passen aan jouw wensen. U vraagt wij draaien, klinkt mooi, maar de kans is aanzienlijk dat je een systeem krijgt waar niemand meer iets van snapt. Bovendien is het onderhoud van een dergelijke applicatie zeer intensief en waarschijnlijk lastig aan te passen. Beter is het om je gewenste werkwijze in kaart te brengen en daarna verder te gaan met stap 4. Tip: als je kiest voor een leverancier die helemaal gefocust is op ontwikkeling, implementatie en onderhoud van software voor zorginstellingen, dan weet die hoe de processen lopen, kent de werkwijzen en heeft ervaring.

Stap 4: Vraag gebruikers bij andere zorgorganisaties naar hun ervaringen

Alles scherp wat je wil? Ga kijken bij andere zorgorganisaties die de systemen gebruiken die jij overweegt. Daar hoor je het echte verhaal. Zo krijg je een betere indruk dan een beantwoording van een informatieverzoek richting de leverancier.

Stap 5: Voer een goed gesprek met de softwareleverancier

Ga met diverse leveranciers in gesprek over hun visie op software voor zorginstellingen. Vanuit welke gedachte is de software ontstaan? Hoe wordt die doorontwikkeld? Hoe ziet de leverancier de toekomst? Komt het verhaal overeen met de ervaringen die je hebt gehoord tijdens een bezoek aan gebruikers? Daarna ga je in op de functies van de software. Mogelijk weet de leverancier je te verrassen met zaken waar je in eerste instantie niet aan had gedacht maar die wel van waarde kunnen zijn. Dan heb je echt iemand die met je meedenkt. Dat is goud waard bij de keuze voor de beste software voor zorginstellingen. Heel veel succes met de selectie!

Kennismaken met PUUR. software voor zorginstellingen

Wil jij je oriënteren op PUUR.? Dat is onze superslimme oplossing voor je zorgorganisatie. PUUR. stelt de zorgprofessional centraal. Dat wil zeggen dat we de zorgprofessional in het primaire proces echt ondersteunen in haar dagelijkse werk. Er is PUUR voor de wijkzorg, woonzorg en gehandicaptenzorg. Helemaal toegesneden op de werkwijze die erbij past. Daarnaast helpt PUUR. ook de mensen in de ondersteunende diensten zoals op de administratie en in het ICT-team. Meer weten hierover?