Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

ECD selectietraject - in 5 stappen op weg naar de beste keuze

Wat is de beste software voor zorginstellingen? Een antwoord op die vraag vind je niet zo snel, omdat er geen eenduidig antwoord op is te geven. De beste software voor jouw zorginstelling hoeft niet de beste te zijn voor een ander. Hoe maak je de beste keuze? Deze stappen helpen je op weg.

ECD selectietraject

Stap 1: Vind de reden

Er zijn genoeg redenen om op zoek te gaan naar een nieuw ECD voor je organisatie. De meest voorkomende is dat de ondersteuning van het huidige pakket ophoudt. Of dat gebruikers de huidige software te ingewikkeld vinden waardoor het als een last wordt ervaren. Lopen de kosten de spuigaten uit terwijl er nog veel handmatig werk is? Ook dat kan een reden zijn. Of mogelijk past je huidige software niet meer in je langetermijnvisie. Voordat je verder gaat met je zoektocht naar een nieuw ECD, vind eerst de reden waarom jullie dit willen? En is de reden voor iedereen hetzelfde binnen je organisatie of zitten daar nog verschillen in?

Software voor zorginstellingen zorgt voor minder administratie

Stap 2: Breng behoeften van je zorginstelling in kaart

Lange tijd was softwareselectie het domein van de ict-afdeling. Zij had verstand van computers en software dus wist wat goed is voor de organisatie, zo was de gedachte. Maar eenmaal live kwamen de nukken van het systeem aan het voetlicht. Wist je dat het niet betrekken van eindgebruikers in het begin van een ECD-selectietraject een veelvoorkomende oorzaak is van een foutieve keuze voor een systeem?


Inmiddels waait in steeds meer zorginstellingen een andere wind. Het zijn de zorgprofessionals en de ondersteunende afdelingen die er dagelijks meewerken, dus het ECD moet aansluiten op hun behoeftes. Laat de eindgebruikers daarom zelf hun behoeftes in kaart brengen. Stel een projectteam samen met een aantal verschillende disciplines erin en laat ze onderzoeken wat ze willen. Waar lopen collega’s tegenaan in hun werk, wat blokkeert hen, wat kan beter, wat moet anders? Schrijf het op, het helpt je in het maken van de juiste keuze en het helpt bij het creëren van draagvlak waar je verderop tijdens de implementatie veel baat bij hebt.

Tip voor het maken van de beste keuze

Kies een ECD dat dicht bij de visie van je organisatie staat. Werken jullie in teams waarbij de regie zoveel mogelijk bij de zorgprofessional ligt? Is je zorgorganisatie klassiek hiërarchisch ingericht, maar wil je veranderen? Of stel je administratieve processen centraal? Stem je keuze daarop af. Kies je voor een alles in 1 pakket of kies je voor het beste pakket per discipline?


Door gebruikers te vragen naar de behoeftes en de visie van je organisatie centraal te stellen, merk je dat het kiezen van de juiste keuze voor software voor je zorginstelling eenvoudiger is, dan wanneer je je laat leiden door functies van systemen. Over het algemeen is in de techniek alles mogelijk, maar is dat ook wat jullie vooruit gaat helpen?

Stap 3: Vertaal behoeften binnen je zorgorganisatie naar werkprocessen in de software

Is het duidelijk hoe medewerkers het liefst werken? Vertaal de behoeften dan naar hoe je graag ziet dat de software deze werkwijze ondersteunt. Tip: laat je niet verleiden door oplossingen die helemaal zijn aan te passen aan jouw wensen. U vraagt wij draaien, klinkt mooi, maar de kans is aanzienlijk dat je een systeem krijgt waar niemand meer iets van snapt. Bovendien is het onderhoud van een dergelijke applicatie zeer intensief en waarschijnlijk lastig aan te passen. Beter is het om je gewenste werkwijze in kaart te brengen en daarna verder te gaan met stap 4.


Tip: kies je voor een leverancier die zelf de implementatie doet van de software en de ondersteuning nadien, dan houd je de lijntjes kort en kun je vanuit die samenwerking een grotere rol spelen in de doorontwikkeling van de software.

Stap 4: Vraag gebruikers bij andere zorgorganisaties naar hun ervaringen

Alles scherp wat je wilt? Ga kijken bij andere zorgorganisaties die de ECD's gebruiken die jij overweegt. Daar hoor je het echte verhaal en krijg je een goede indruk van hoe de software in de dagelijkse praktijk werkt.

Stap 5: Voer een goed gesprek met de softwareleverancier

Ga met diverse leveranciers in gesprek over hun visie op software voor zorginstellingen. Vanuit welke gedachte is de software ontstaan? Hoe wordt die doorontwikkeld? Hoe ziet de leverancier de toekomst? Komt het verhaal overeen met de ervaringen die je hebt gehoord tijdens een bezoek aan gebruikers? Daarna ga je in op de functies van de software. Mogelijk weet de leverancier je te verrassen met zaken waar je in eerste instantie niet aan had gedacht maar die wel van waarde kunnen zijn. Dan heb je echt iemand die met je meedenkt. Dat is goud waard bij de keuze voor de beste software voor zorginstellingen. Heel veel succes met de selectie!

Zorgaccentoptablet

Kennismaken met PUUR. software voor zorginstellingen

Wil jij je oriënteren op PUUR.? Dat is onze superslimme oplossing voor je zorgorganisatie. PUUR. stelt de professional centraal. Dat wil zeggen dat we zowel de zorgprofessional als de professional op de bedrijfsvoering echt ondersteunen in het dagelijkse werk. Ieder vanuit zijn eigen digitale omgeving, maar wel gebouwd op één 'bodemplaat' zodat gegevensuitwisseling automatisch en veilig gebeurd.


Er is PUUR. voor de woon- & wijkzorg, de gehandicaptenzorg en de S-GGZ. Helemaal toegesneden op de werkwijze die erbij past. Meer weten over PUUR.?

Deze zorgorganisaties hebben hun keuze al gemaakt!

Aline Poolen Zorg Accent
Mijzo samenwerking ecare
Patyna
slider-pijltje-linksCreated with Sketch.
slider-pijltje-rechtsCreated with Sketch.

ZorgAccent en Ecare verlengen partnerschap

Zorgorganisatie ZorgAccent is actief in Noord en West Twente en Salland. Zij bieden zorg- en dienstverlening aan cliënten en bewoners op ongeveer 14 locaties en via wijkteams bij mensen thuis. In het contact met hun cliënten, samenwerkingspartners maar ook voor hun medewerkers staan de kernwaarden ‘Echt, Lef, Toegewijd en Vertrouwen’ hoog in het vaandel.


Ecare ging een openhartig gesprek aan met bestuurder Aline Poolen over de jarenlange samenwerking die ups en downs heeft gekend, maar ook de uitdagingen en kansen waar zij als hedendaagse zorgorganisatie mee te maken krijgen.

Lees het hele verhaal

Ecare en Mijzo gaan de samenwerking aan!

Mijzo is een zorgorganisatie in het werkgebied tussen de vier grote steden Tilburg, Breda, Gorinchem en Den Bosch. De organisatie telt 26 locaties voor langdurig verblijf en biedt wijkverpleging, geriatrische revalidatie, eerstelijnsverblijf en behandeling.


Mijzo is in 2021 ontstaan vanuit een fusie. Door de krachtenbundeling van drie voormalige zorgorganisaties is er meer kennis, expertise en veranderkracht in huis om de grote maatschappelijke uitdagingen van de ouder wordende samenleving aan te kunnen en te zorgen voor een breed ondersteuningsaanbod.

Lees het hele verhaal

Patyna boekt succes met spraakgestuurd rapporteren in PUUR.

Bron: Attendi

De wijkverpleging van Patyna stond voor de uitdaging om administratieve lasten te verminderen. Om de zorg ook in de toekomst toegankelijk te houden, was er een behoefte om het rapporteren zowel efficiënter als kwalitatiever te maken. Samen met ECD-leverancier Ecare ging Ines van Beek, projectleider bij Patyna, op zoek naar oplossingen om hierbij te ondersteunen.

Lees het hele verhaal