Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
7 juni 2023

Hoe verklein je de kans op datalekken in de zorg?

Nieuws

Datalekken vormen een groot probleem in de zorgsector. In 2022 waren maar liefst 41 procent van alle datalekken afkomstig uit de zorg. Bij de drie grootste cyberaanvallen vorig jaar, kwamen de medische gegevens van zo’n 900.000 mensen op straat te liggen. Om dergelijke incidenten te voorkomen, is het essentieel om veilige communicatiekanalen te gebruiken. Met ons ECD PUUR. bieden we een oplossing om de kans op datalekken drastisch te verkleinen.


Bron: jaarlijkse datalekkenrapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Header puur zorgmessenger

In dit artikel belichten we de meest voorkomende incidenten in de zorgsector en leggen we uit hoe je de kans op dit soort lekken verkleint met behulp van de functionaliteit 'zorgmessenger' in ons elektronisch cliënt dossier PUUR.

Hoe kun je datalekken voorkomen
Datalekken in de zorg

Veel voorkomende incidenten

Volgens de jaarlijkse datalekkenrapportage waren er afgelopen jaar in totaal 21.151 meldingen van datalekken. De meest voorkomende incidenten waren onder andere:

  • het onbedoeld openen, retourneren, verliezen of verzenden van brieven of postpakketten met persoonsgegevens;
  • het per ongeluk versturen van e-mails met persoonsgegevens naar de verkeerde ontvangers of met ontvangers in het verkeerde veld;
  • cyberaanvallen zoals hacking, malware en phishing.

Minder vaak voorkomende incidenten waren onder andere:

  • het tonen van persoonsgegevens van de verkeerde klant in het klantportaal;
  • het toevoegen van patiëntgegevens aan het verkeerde dossier.

Zo verklein je de kans op datalekken

Het verkleinen van de kans op datalekken kun je realiseren door direct vanuit het cliëntdossier te communiceren. Met ons ECD PUUR. wordt communicatie tussen zorgverleners en andere belanghebbenden direct en veilig gefaciliteerd, van bronsysteem naar bronsysteem.


Alle communicatie rondom de cliënt verloopt via PUUR., waarbij berichten veilig worden verstuurd en ontvangen binnen het zorgnetwerk, direct vanuit het dossier van de cliënt. Dit elimineert de noodzaak voor onveilige communicatiemethoden; zoals het versturen van persoonsgegevens via e-mail.

PUUR zorgmessenger Compaan

De voordelen van zorgmessenger in PUUR.

  • Communicatie als onderdeel van het dossier: Alle digitale communicatie rondom de cliënt bevindt zich op één plek, namelijk in het dossier in PUUR.

  • Veilige communicatie: Berichten worden veilig verstuurd en ontvangen binnen het zorgnetwerk, van en naar gevalideerde adressen, rechtstreeks vanuit het dossier in PUUR.

  • Juiste en volledige informatie: Zorgverleners hebben altijd toegang tot de juiste en volledige cliëntgebonden informatie.

  • Dubbele invoer is verleden tijd: Met zorgmessenger maak je gebruik van reeds ingevulde informatie uit het dossier. Nog een keer extra invoeren in je communicatie is dan ook niet meer nodig. Bespaart je weer tijd en moeite.

Als zorgorganisatie is het essentieel om de kwaliteit van zorg voor cliënten te waarborgen, het gebruiksgemak te verhogen en privacygevoelige informatie op een veilige manier te beheren. PUUR. draagt bij aan al deze aspecten, waardoor je de risico’s van datalekken aanzienlijk kunt verminderen en de bescherming van persoonsgegevens kunt verbeteren.

Vul het formulier in en ga met ons op koffiedate

Benieuwd naar wat PUUR. voor jouw organisatie kan betekenen?

We vertellen er bij een bakje koffie graag vrijblijvend meer over. Vul onderstaand formulier in en we plannen zo snellen mogelijk een koffiedate met jou in.

Velen gingen je voor
arrow-whitepaper
Ecare koffiedate 2