Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
23 oktober 2023

Van lego naar code

Nieuws

Bij Ecare werken meerdere ontwikkelteams aan de creatie van onze mooie software PUUR.: hét slimme elektronisch cliëntdossier (ECD) voor de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en S-GGZ. Een van deze teams is ‘Duidelijk.’ dat zich richt op het ontwikkelen van een design system met veelgebruikte componenten. Teamleden Emiel en Silke vergelijken het vaak met een uitgebreide set legoblokken.

Van Lego naar code

Bibliotheek met componenten

“Toen ik hier drie jaar geleden begon kreeg ik al snel het idee voor Duidelijk.", vertelt Silke. "Samen met een aantal collega's zijn we aan de slag gegaan. Ons design system bestaat uit een set aan principes en ontwerprichtlijnen, en een verzameling herbruikbare componenten die daarop gebaseerd is. Met de verschillende componenten kunnen applicaties voor verschillende toepassingen 'in elkaar worden geklikt', waarbij de uitstraling en interactie voor de eindgebruiker altijd consistent is. Deze componentenbibliotheek kunnen alle front-end developers in hun werk gebruiken. Wij zorgen dat we altijd goed op de hoogte blijven van de nieuwste standaarden en richtlijnen, zoals op het gebied van toegankelijkheid, en zorgen ervoor dat Duidelijk. altijd up-to-date is. Daarnaast werken we nauw samen met de product owners, developers en andere stakeholders om de meeste meerwaarde te kunnen bieden.”

Silke ter Stal

Meer consistentie met Duidelijk.

“Binnen Ecare hebben we meerdere development teams die aan applicaties voor meerdere domeinen werken,” vervolgt Silke. “In de loop der jaren heeft elk team een eigen stijl en eigen componenten bedacht. We wilden graag de gebruikersbeleving verbeteren, maar ook de efficiëntie van ontwikkelen verbeteren. Daar is Duidelijk. uit ontstaan: een set richtlijnen met daarbij één centrale bibliotheek waarin de bouwstenen staan voor de verschillende ontwikkelteams van Ecare. Doordat iedereen Duidelijk. gebruikt, ontstaat er meer consistentie in onze software en dus ook in de gebruikerservaring voor onze klanten.”

“Maar het heeft nog veel meer voordelen”, vult Emiel aan. “De toegankelijkheid van onze software is verbeterd, omdat we bij de ontwikkeling van elke component rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid van PUUR. Als je buiten in de zon zit met je laptop, kun je het contrast makkelijk veranderen om toch fijn met PUUR. te werken. Maar ook slechtzienden kunnen onze software eenvoudig gebruiken. En doordat wij ook de huisstijl van PUUR. consistent inbouwen in Duidelijk. heb je als gebruiker in alle onderdelen van onze software dezelfde look & feel. Ook zijn alle componenten toepasbaar voor diverse schermgroottes en apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets en laptops. Daar houden we al rekening mee bij het bouwen."

Een hijskraan en een huis

“Omdat alle teams software voor de zorg maken, zijn er best veel onderdelen die voor meerdere teams nuttig zijn. Wij hebben deze ontworpen en vertaald naar legoblokken in React”, vertelt Emiel. “Op basis van dat framework hebben we onze componentenbibliotheek gebouwd. We schrijven daarnaast per component een handleiding zodat de ontwikkelaars alle mogelijkheden kunnen leren kennen. Ook hebben we een voorbeeldapplicatie om te laten zien hoe je de componenten samen kunt gebruiken. Deze is ook handig ter inspiratie."


"Dit alles is ontzettend handig voor ontwikkelaars. Ze hoeven niet meer alle code from scratch te schrijven. Met de set legoblokjes kun je zowel een hijskraan als een huis bouwen. De bouwplannen die bij de set zitten fungeren als handleidingen en geven nauwkeurige instructies over de kleuren en de typografie die je moet gebruiken. Ons team is verantwoordelijk voor het beheer van deze lego-set, terwijl zes andere teams deze gebruiken om onze software - PUUR. - te ontwikkelen."

Kant en klare componenten
Emiel Hollander

"Wat vroeger twee weken kostte, kan nu in twee dagen"

“Daarmee besparen we heel veel tijd", aldus Silke. "Het is totaal niet efficiënt als 6 teams hetzelfde moeten gaan bouwen. Componenten waarvan we weten dat elk team ze gebruikt, zoals een titelbalk, navigatie, invoervelden of knoppen, hebben wij naar ons toe getrokken. Nu is slechts één team daarmee bezig, wij. En daar plukt de rest de vruchten van. Dat scheelt veel tijd en dus ook geld.”


"Klopt", zegt ook Emiel. "We hebben zoveel onderdelen in Duidelijk. zitten dat je als developer binnen twee dagen een front-end voor een nieuwe applicatie kan hebben staan. Als je dat allemaal zelf zou moeten ontwikkelen, zou je daar zomaar een sprint mee bezig kunnen zijn.”

Samenwerking is key

“Doordat er in ons ECD PUUR. zo veel hetzelfde is, kunnen we veel componenten heel goed standaardiseren”, aldus Emiel. "Om tot het beste resultaat te komen met ons design system Duidelijk. is samenwerking heel belangrijk. We willen het werk van onze collega’s tenslotte makkelijker maken en zorgen dat we organisatiebreed zo veel mogelijk meerwaarde kunnen bieden.”
"We doen ook ons uiterste best om een solide fundament te leveren voor de teams. We hebben een kwaliteitsspecialist in het team die ervoor zorgt dat elke wijziging goed getest wordt. Dat testen doen we zo veel mogelijk geautomatiseerd: na elke aanpassing worden honderden schermafbeeldingen gemaakt om te controleren of er niets onbedoeld veranderd is. Doordat de teams hierop kunnen vertrouwen, neemt ook het animo om Duidelijk. te gebruiken toe."


Silke vult aan: “Dat is key. Het moet echt gedragen worden door de organisatie. Als wij zouden moeten zeggen: 'je moet dit en dat gebruiken', dan werkt het niet. Maar dat is bij Ecare niet aan de orde. Er komen steeds meer ontwikkelaars op ons af met ideeën, dat is gewoon heel gaaf om te zien. We stimuleren de teams ook om na te denken over wat ze bouwen. Is het iets dat voor meerdere teams nuttig is? Zou het dan iets kunnen zijn wat in ons team Duidelijk. thuishoort? Het is echt gaan leven, daar zit de kracht."