Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
31 oktober 2021

Voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie in PUUR.

Nieuws

Isa Rosel is wijkverpleegkundige bij Amstelring Wijkzorg en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van oncologie. Samen met haar collega oncologie wijkverpleegkundige Nanja Bakx, verpleegkundig projectleider Aenne Werner en Elena Jager van Vilans, hebben zij zich beziggehouden met de totstandkoming van een nieuw voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie.

Voorbeeldzorgplan chemo

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen het plan als hulpmiddel gebruiken bij het assessment en bij de uitvoering van de zorg. Je maakt een plan op maat voor een individuele cliënt.
Dit betekent dat je bewust kiest wat wel of niet van toepassing is. Het voorbeeld zorgplan combineert de Omaha-systematiek met inhoudelijke, landelijke richtlijnen en expertise uit het veld. Zo gebruik je als zorgmedewerker niet alleen de Omaha-systematiek, maar neem je ook op een eenvoudige en snelle manier kennis van de actuele standaarden en toets je je individuele zorgplan met het voorbeeld zorgplan en de actuele kennis.


Nicole Keijzer, adviseur bij Ecare sprak met Isa en Aenne over het ontstaan van het voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie en de voordelen voor zorgprofessionals.

Waarom was het nodig een apart voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie op te stellen?

Bij Amstelring Wijkzorg maar ook zeker bij andere zorgorganisaties zien we best veel oncologie cliënten die wijkzorg ontvangen. De complexiteit die dit ziektebeeld met zich meebrengt vraagt om veel kennis en ervaring van de verpleegkundige. Daarom werken we bij Amstelring Wijkzorg al samen het Gilde Oncologie. We hebben al veel overleg met collega’s uit dit Gilde en delen onderling kennis en ervaringen met elkaar. Deze kennis wordt vervolgens weer verder gebracht naar de wijkteams.


Toch merkten we dat er ook behoefte was aan een praktisch hulpmiddel dat ondersteunt bij het bieden van goede zorg aan deze cliënten. Wij hebben best veel ervaring in de zorg voor oncologie cliënten, vandaar dat we ook een voorbeeld zorgplan voor chemo- en radiotherapie hebben ontwikkeld.