Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
3 mei 2021

Data driven healthcare. Iets voor jou?

Blog

Er wordt veel gepraat over data driven healthcare maar weinig zorgorganisaties brengen het in de praktijk, constateert datawetenschapper Dennis Bakhuis. Hij trekt de parallel met met tieners die stoer beweren dat ze ‘het’ al hebben gedaan. Een enkeling is inderdaad zover maar de meesten praten erover. We stelden Dennis 5 vragen om de nieuwe manier van zorgverlenen helder te krijgen.

Dennisbakhuis

1. Wat is data driven healthcare?

“Dat is op basis van data uit je elektronisch cliënten dossier (ECD) beslissingen nemen voor de zorgverlening. Dat gebeurt nog te weinig. Zorgprofessionals vertrouwen vooral op hun vakkennis. Maar het ECD zit vol met gegevens die waardevol kunnen zijn bij de besluitvorming. Zie de analyse van data als aanvulling op je vakkennis.”

2. Hoe ondersteunt data de zorgverlening?

“Ik illustreer het met een voorbeeld. De productiviteit van een wijkzorgteam kan je aflezen aan de productiviteitsscore. Maar wat zegt die score eigenlijk? Om eerlijk te zijn: weinig. Maar door verder op de data in te zoomen, kom je meer te weten. Een team dat niet in pas loopt met de gewenste productiviteitscore, kan bijvoorbeeld te maken hebben met erg zware gevallen. Werk je datagedreven dan kan je de oorzaak verklaren en geef je meer context aan bepaalde uitkomsten.”

3. Hoe bepaal je dat data relevant zijn voor je beslissingen?

“Daar zijn statistische methodes voor. Die kunnen je letterlijk zeggen: op basis van jouw data is de kans tussen de x% en y% nauwkeurig dat je uitkomst waar is.”

4. Wat is het verschil tussen data driven en business intelligence?

“Bij business intelligence kijk je naar hoe heb je het gedaan. Als datawetenschapper kijk ik naar hoe we het gaan doen. Data driven healthcare is dus vooruit kijken maar wel gebaseerd op historische data. Business intelligence en datawetenschappers hebben elkaar nodig. Maar naast data driven is een nieuw fenomeen: value driven healhcare. Bij data driven staat het verzamelen van data en de analyse daarvan centraal. Bij value driven healthcare kijk je welke waarde data moet kunnen toevoegen aan de zorg. Vervolgens bepaal je welke data daarvoor nodig zijn. Uit de praktijk blijkt dat een dataproject dan meer kans van slagen heeft. Denk dus niet: ‘we moeten iets doen met machine learning’, maar ‘we willen de eenzaamheid onder bewoners verlagen en mogelijk helpt de inzet van machine learning hierbij’.

5. Hoe kan een zorgorganisatie hiermee aan de slag?

“Dat is per zorgorganisatie verschillend. Belangrijk is om knelpunten in het zorgproces scherp te krijgen en hoe het wel zou moeten gaan. Zorgprofessionals weten vaak niet hoe data hen kan helpen. Ik weet niet wat de knelpunten zijn. Dus door het gesprek aan te gaan ontstaat duidelijkheid. Via een trendanalyse kunnen we bijvoorbeeld een nauwkeurige indicatie geven van de productiviteit van het team, de reden en wat het team nog aan kan. Op basis daarvan kan je bepalen of je nieuwe mensen moet aannemen, stoppen met of starten van bepaalde activiteiten.”