Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
29 november 2021

Inzet van technologie maakt leven van cliënten aangenamer

Nieuws

Ouderenzorgorganisatie BrabantZorg startte met de inzet van beeldbellen en beeldzorg om het leven van cliënten aangenamer te maken én ervoor te zorgen dat meer tijd ontstaat voor de zorg en ondersteuning die alleen door mensen gedaan kan worden.

Beeldzorg bij Brabantzorg met Compaan

Beeldzorg als extra digitale collega

Met beeldzorg wordt de cliënt thuis ondersteund zonder dat de wijkverpleegkundige zelf aanwezig is in de woning van de cliënt. Beeldzorg is een aanvulling op de bestaande thuiszorg. Via een speciale tablet - Compaan - wordt een beeldbelverbinding opgezet. Vanaf afstand kijkt een zorgverlener mee met medische handelingen die mensen zelf uitvoeren, of controleren ze of mensen hun medicijnen innemen. En uiteraard is er ruimte voor een gesprek en het beantwoorden van vragen van cliënten. We spraken met Jeroen Hankel, projectleider en Ron Hendriks, consulent zorgtechnologie bij BrabantZorg.


Jeroen: “Bij BrabantZorg willen we de regie zo dicht mogelijk bij de cliënt houden en streven we naar een hoge mate van zelfredzaamheid. De gedachte is altijd; hoe kunnen we ervoor zorgen dat de cliënt zichzelf, waar mogelijk met hulp van zijn omgeving, technologie en hulpmiddelen kan redden om zo langer thuis te kunnen blijven wonen.

Dat is mede uit schaarste ontstaan. De werkdruk en financiële druk in de thuiszorg zijn hoog en de zorgvraag wordt steeds complexer omdat mensen langer thuis blijven wonen. We hebben meer mensen die zorg nodig hebben, dan mensen die zorg kunnen bieden. Dus we zijn continu op zoek naar oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat we de zorgdruk kunnen verlagen. Beeldzorg is daar een heel goed voorbeeld van. Wij zien dat binnen BrabantZorg echt als een extra digitale collega. Als je een deel van je cliënten kunt helpen met behulp van beeldzorg, houd je als team meer ruimte over voor persoonlijke zorg.

Beeldzorginpuur

Alle zorg die we met de handen op de rug observeren komt in aanmerking

Ron Hendriks, consulent bij BrabantZorg, vult aan: “Beeldzorg is best breed in te zetten. Feitelijk komt alle zorg, waar wij als verpleegkundige met de handen op de rug staan te observeren om te kijken of de cliënt of mantelzorger het goed doet, in aanmerking voor beeldzorg. Dat kan gaan van de controle of iemand zijn medicatie inneemt tot aan ondersteuning van de mantelzorger bij het aan- of aantrekken van steunkousen.”


Jeroen: “Deze beeldzorg gaat via een speciaal voor ouderen ontwikkelde tablet; de Compaan. Gebruikersgemak staat voorop, met simpele, duidelijke iconen die voor iedereen te begrijpen zijn, ook voor mensen met een cognitieve beperking. Als een cliënt in aanmerking komt voor beeldbellen of beeldzorg en deze ervoor open staat, krijgt hij een Compaan van ons. Deze wordt door ons gefinancierd. De wijkverpleegkundige helpt de cliënt hoe deze te gebruiken is. Vaak beginnen we met spelletjes, beeldbellen naar familie en digitaal de krant lezen. Als de cliënt gewend raakt dan beginnen we ook met beeldzorg. We begeleiden de cliënt in dit proces.”

Van papieren rompslomp naar 1 druk op de knop

Ron: “Het proces om beeldbellen of beeldzorg aan te vragen was heel omslachtig. De wijkverpleegkundige moest een Word document invullen met onder andere alle contactgegevens van de cliënt (terwijl deze al in ons ECD PUUR. staan), dit document mailen naar mij, waarna ik dit in het systeem van Compaan verwerkte, wachten tot de aan- of afmelding is verwerkt en dat vervolgens registreren in PUUR. ten behoeve van de declaratie. Het proces was erg foutgevoelig en kostte ontzettend veel tijd. Tijd die ten koste ging van de cliënt. Dat moest makkelijker! We wilden iets geautomatiseerd vanuit het ECD PUUR., omdat veel gegevens daar al in staan. Dus zijn we in gesprek gegaan met Ecare, Compaan en Naast om te kijken hoe we dit konden realiseren.”


Dennis Snippert van Ecare was hierbij betrokken. "Dit heeft geleid tot een volledig nieuw proces. Nu kan een verpleegkundige heel eenvoudig beeldzorg en/of beeldbellen voor een cliënt aan- en uitzetten in PUUR. Dit bericht wordt samen met de contactgegevens van de cliënt automatisch verzonden naar Compaan en Naast. Een ontvangstbevestiging komt ook weer automatisch terug in PUUR. Compaan en Naast zorgen vervolgens dat de aan- of afmelding verder wordt verwerkt. Dat scheelt tijd, fouten én bomen!”


“Het klinkt vrij eenvoudig, maar door dit aan- en afmeldproces te automatiseren elimineren we weer diverse handmatige administratieve taken voor de wijkverpleegkundige. Dankzij de verbinding tussen PUUR. en Compaan is het met 1 druk op de knop geregeld. Direct vanuit PUUR. van waaruit de verpleegkundige sowieso alles al regelt voor de cliënt.”

Beeldbellen versus beeldzorg

Inmiddels zijn 141 cliënten aangesloten bij Compaan, dat is zowel beeldbellen als beeldzorg.

Ron: "Er zit een verschil tussen beide. Beeldzorg gaat echt over zorghandelingen waar een zorgprofessional in meekijkt. Het beeldbellen betreft vooral de regiefunctie van de cliënt, waarin de familie of iemand uit het netwerk ook een rol kan krijgen. Iemand kan misschien niet elke dag naar zijn moeder, maar wel elke dag om half zes even beeldbellen om te kijken of ze aan het koken is."


Tijdswinst van 25 tot 30%

"De zorghandeling via beeldzorg is vaak wat korter, maar dan hebben we het over minuten", aldus Jeroen. "Het grootste voordeel zit voor ons in de besparing in reistijd. Die ligt toch al snel tussen 25-30%. De tijd die we hier sparen, kunnen we weer besteden aan de cliënt die wel persoonlijke zorg nodig heeft."

"Het kost natuurlijk ook het nodige, maar we zien dit echt als een innovatieve investering. Wij hoeven er niet aan te verdienen, maar moeten het op termijn wel kostenneutraal kunnen aanbieden. En dat kan zeker, daar hebben we geen 100.000 mensen voor nodig."

BBZ zorgverleners

Versterken van de sociale component

Jeroen: "We kijken ook of andere zorgvelden in aanmerking komen voor beeldzorg. Fysiotherapie bijvoorbeeld. Dit hebben we in coronatijd al digitaal aangeboden, toen we niet meer op locatie konden komen. Oefeningen doen samen met de fysiotherapeut zou via beeldzorg kunnen gaan. Maar ook de casemanager dementie kan via beeldzorg in contact blijven met de cliënt en mantelzorger."


"Wat we ook als heel waardevol zien en willen stimuleren is de sociale component. Beeldbellen met familie en bekenden bijvoorbeeld. Dit kan de sociale isolatie waarin sommige cliënten zitten verminderen. We werken daarvoor samen met het ROC. Het idee is dat zodra een cliënt een Compaan krijgt, een student van het ROC naar de cliënt toegaat, om uit te leggen hoe de sociale component werkt. Hoe zet ik er een foto op, hoe verstuur ik een foto, hoe kan ik de krant lezen. Door deze sociale component te versterken, wordt ook het contact met het netwerk sterker en dat kan de zorgconsumptie verminderen."

Meld je aan voor een vrijblijvende digitale koffiedate.

Verder praten met BrabantZorg of met ons?

Wil je naar aanleiding van dit artikel eens verder praten met BrabantZorg of met ons over de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Vul onderstaand formulier in en we organiseren een digitaal koffiemoment voor jullie. Met natuurlijk iets lekkers erbij!

Velen gingen je voor
arrow-whitepaper
Ecare koffiedate 2