Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
7 maart 2021

User account provisioning en PUUR.: dit is nu mogelijk

Nieuws

Het digitale werkplekbeheer van je zorgorganisatie gaat een stuk makkelijker via user account provisioning. PUUR., het ecd van Ecare, is hierop voorbereid. Tech Lead Developer Leon van de Riet legt uit hoe user account provisioning vanuit technisch oogpunt werkt en wat er nu mogelijk is.

PUUR demo 2

SCIM 2.0

PUUR. is voorbereid op user account provisioning via SCIM (System for Cross-domain Identity Management) 2.0, vertelt Leon. Deze open standaard biedt veel gemak voor ICT’ers in de zorg. Zo kan je voor gebruikers vanuit het bronsysteem (HR-applicatie) automatisch accounts in externe systemen aanmaken, wijzigen, blokkeren of verwijderen. Ook is het mogelijk om gebruikers vanuit het bronsysteem toe te wijzen aan rollen.

User account provisioning en PUUR.

PUUR. is voorbereid op user account provisioning. Dit zijn de mogelijkheden:

  • User provisioning is nu mogelijk via bronsysteem Afas, een veelgebruikt HR-systeem in de zorg.
  • Het is mogelijk om een PUUR. account aan te maken vanuit het bronsysteem Afas als er PUUR. medewerkers synchronisatie tussen zit.
  • Een account blokkeren vanuit het bronsysteem kan wel.
  • De username wijzigen vanuit het bronsysteem is mogelijk.
  • Je kunt rollen toevoegen vanuit het bronsysteem maar nog niet verwijderen.
  • Een gebruiker direct aan een team toewijzen vanuit het bronsysteem kan nog niet.
  • Een hoofdcontract vanuit het bronsysteem aan een team toewijzen is mogelijk. Gaat deze persoon ook voor een ander team werken dan is toewijzing aan dat andere team vanuit het bronsysteem nog niet mogelijk. Het toewijzen van de medewerker aan het andere team gaat vanuit PUUR.

Is het nu al interessant om over te gaan op user account provisioning? Zo ja, voor wie?

Leon: “Jazeker. Van de dingen die al wel mogelijk zijn, krijgt een zorgorganisatie al een hoop gemak en bespaart tijd. Je hebt bijvoorbeeld veel minder handmatig werk. De reacties van onze pilotklant Brabantzorg zijn dan ook positief. Veel klanten maken al gebruik van identity management tools. Voor hen is het nu al interessant om met user account provisioning aan de slag te gaan. We kunnen nu koppelen met elke OpenID-Connect Identity dankzij de open standaard SCIM 2.0. die we hebben ingebouwd in PUUR.”

Gebruikershandleiding

De technische inrichting van user account provisioning wordt verzorgd door Adapta, IT-partner van Ecare. Leon verwacht dat het uiteindelijk mogelijk is om zelf via een handleiding het bronsysteem aan te sluiten op PUUR. en zo user account management te activeren. Ook is het straks mogelijk om PUUR. aan de sluiten op HR-systemen van andere leveranciers die dan dienen als bronsysteem voor user account provisioning. “Kiest een zorgorganisatie voor user account provisioning via ons en Adapta, dan is ze verzekerd van goede begeleiding”, zegt Leon.