Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
28 augustus 2020

Webinar: Enter The Matrix; AI voor dummies

Webinar

The Matrix en Artificial Intelligence of Kunstmatige Intelligentie (AI) klinken als echte science fiction, maar tijdens dit webinar laten Coen Lucasse en Dennis Bakhuis jullie zien dat je AI niet alleen maar in films ziet.

The matrix BEW

Webinar: Enter The Matrix; AI voor dummies

Kunstmatige intelligentie betreedt ook de zorg. Is dat eng, een bedreiging voor de menselijke benadering richting cliënten of is kunstmatige intelligentie de zoveelste hype die wel weer overwaait?

Traditioneel maken mensen modellen om voorspellingen te maken. Verzekeraars gebruiken modellen om premies vast te stellen en het KNMI om het weer te voorspellen. Kunstmatige intelligentie gaat verder. Daar is een datamodel niet voorgeprogrammeerd, maar leert van voorbeelden en kan daarin verder denken doordat het verbanden ziet.

Wist je dat we allemaal meehelpen om kunstmatige intelligentie slimmer te maken? Als je Google Assistent of Siri gebruikt om apparaten met je stem te bedienen, help je mee. Als je online vertaalmachines gebruikt, doe je het ook. Zelfs als je Facebook, Instagram of een andere gratis online tool gebruikt, ben je een algoritmetrainer. Al die gegevens gaan naar een centrale computer. Die zet ze om in slimmere antwoorden door alle data te analyseren. En zo zijn er talloze algoritmen die steeds slimmer worden door training en ervaring.

AI in de zorg

Nu ben je benieuwd naar de vertaalslag richting zorg. Die is er. Het nationale bevolkingsonderzoek verzamelt gegevens over borstkanker. De analyse ervan ging met behulp van traditionele modellen en het blote oog door de radioloog. Nu wordt geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie die patronen herkent. Wist je dat de computer nu al net zo ervaren is als een radioloog met tien jaar ervaring. Tijdens een experiment herkende het algoritme een tumor vier jaar voordat die ontstond. Hij herkende de patronen van het voorstadium.

In het Leids Universitair Medisch Centrum transcriberen apparaten vergelijkbaar met Google Assistent de gesprekken in de spreekkamer. De computer luistert mee en legt de belangrijke dingen vast in het ECD om patronen te herkennen en voorspellingen te doen. En zo zijn er talloze andere experimenten, waaronder in de dementie. Nu nog experimenteel maar straks is kunstmatige intelligentie een echte hulp voor de zorgverlener.

AI bij Ecare

Ook Ecare zet stappen met kunstmatige intelligentie. In de gehandicaptenzorg worden doelen gesteld. Elke keer als als een begeleider rapporteert (via tekst) moet hij dit aan een doel koppelen. Algoritmes herkennen de rapportages en stellen het doel voor. Bovendien kan je ook spreken tegen het ECD, dat spraak omzet in tekst en het automatisch aan het juiste doel hangt. Mooi he? Let wel, dit is in ontwikkeling, maar slim rapporteren komt eraan. Stap voor stap komt er meer kunstmatige intelligentie in PUUR..


In de wijkzorg komen signaleringen op basis van kunstmatige intelligentie. Tekstrapportages worden gekoppeld aan het Omaha System. Bijvoorbeeld: je rapporteert dat mevrouw Jansen zich eenzaam voelt. Het systeem zoekt dan op in het systeem wanneer mevrouw bezoek heeft gehad of dat er over sociaal contact is gerapporteerd. De software vraagt of deze gegevens relevant zijn en doet een relevant voorstel waar je zelf niet zo snel aan zal denken. Ook hierbij geldt: we zijn druk bezig met de ontwikkeling. Daarmee is kunstmatige intelligentie is dus geen magie of science fiction; we zijn er nu mee bezig.

Webinar Enter The Matrix - AI voor dummies

Meer voorbeelden en achtergronden zien? Vul onderstaand formulier in en je krijgt het webinar AI Enter de Matrix direct per email opgestuurd. Datawetenschappers Dennis Bakhuis en Coen Lucasse nemen je mee in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Velen gingen je voor
arrow-whitepaper
The matrix BEW