Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Dataveiligheid in de zorg

De zorgsector werkt dagelijks met enorm veel gevoelige informatie. Van medische dossiers tot persoonsgegevens van cliënten: deze gegevens zijn waardevol, en helaas niet alleen voor zorgverleners. Cybercriminelen zien de zorgsector als een goudmijn. Dat is niet verrassend, gezien de hoeveelheid persoonlijke en medische informatie die zorgorganisaties beheren. Maar wat houdt dataveiligheid nu precies in, waarom is het zo belangrijk in de zorg, en wat kun je doen om die te verbeteren?

Blog data security ddos header image

Wat is dataveiligheid

Dataveiligheid gaat over het beschermen van digitale informatie tegen ongewenste toegang, diefstal, schade of misbruik. Het draait niet alleen om technologie zoals firewalls en virusscanners, maar ook om bewustzijn en zorgvuldig omgaan met gegevens. Dit betekent dat je zorgt voor sterke wachtwoorden, je software up-to-date houdt en dat je goed nadenkt over wie welke informatie mag inzien.


In de zorg is dataveiligheid extra belangrijk, omdat we hier niet alleen over namen en adressen praten. Informatie over de gezondheid van mensen is extreem privacygevoelig. Een datalek kan leiden tot identiteitsdiefstal of zelfs schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van cliënten.

Blog data security datalekken data breach

Waarom is de zorgsector extra kwetsbaar?

De zorgsector blijft een doelwit voor cybercriminelen. In 2023 zijn er volgens Z-CERT meer dan 130 Europese zorgorganisaties geraakt door ransomware aanvallen. Waarom is de zorgsector juist zo interessant voor cyberaanvallen? Ten eerste werken veel zorgorganisaties met oudere systemen en verouderde apparatuur die vaak minder goed beveiligd zijn. Daarnaast worden steeds meer medische apparaten verbonden met het internet, wat hun toegankelijkheid vergroot, maar ook de risico’s. Ten slotte bevatten de systemen van zorginstellingen waardevolle informatie. Bij een hack worden niet alleen persoonlijke gegevens, maar ook medische gegevens blootgelegd, wat de gevolgen nog erger maakt.

Tips voor dataveiligheid in de zorg

Wil je de dataveiligheid verbeteren zonder het ingewikkeld te maken? Hier zijn een aantal eenvoudige, maar effectieve tips voor zorginstellingen en zorgprofessionals.

  1. Hou gevoelige informatie op één plek
    Houd de gegevens van cliënten in een goed beveiligd zorgdossier. Als je gegevens wilt delen, gebruik dan een beveiligde link in plaats van bijlagen via e-mail of app. Zo hou je controle over wie toegang heeft.
  2. Scheid gevoelige en niet-gevoelige informatie
    Vermijd het opslaan van gevoelige informatie op verschillende locaties. Het is beter om alles in het zorgdossier te bewaren, zodat niet iedereen zomaar bij vertrouwelijke gegevens kan.
  3. Gebruik Single Sign-On (SSO)
    Met SSO log je één keer in op een digitaal werkplatform, waarna je toegang hebt tot meerdere applicaties. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker voor de zorgverleners, maar ook veiliger. Als iemand uit dienst gaat, kun je met één actie hun toegang blokkeren tot alle systemen.
  4. Zorg voor up-to-date apparatuur
    Het lijkt voor de hand liggend, maar zorg dat laptops, tablets en andere apparaten altijd up-to-date zijn en voorzien zijn van goede antivirussoftware. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die zwakke plekken repareren.
  5. Gebruik een wachtwoordmanager
    Door een wachtwoordmanager te gebruiken, hoef je maar één hoofdwachtwoord te onthouden. De rest van je wachtwoorden worden veilig opgeslagen en ingevuld wanneer je inlogt. Dit voorkomt dat je makkelijke wachtwoorden kiest of wachtwoorden hergebruikt.
  6. Zet Tweefactorauthenticatie (2FA) aan
    Met 2FA voeg je een extra beveiligingslaag toe. Naast je wachtwoord moet je een code invoeren die je ontvangt via sms of een app. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen.
Blog data security ddos leerpunten

Wie is er verantwoordelijk voor dataveiligheid?

Dataveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Zorgorganisaties moeten ervoor zorgen dat gegevens veilig opgeslagen en beheerd worden. Dit betekent dat zij heldere afspraken maken met IT-dienstverleners over wie verantwoordelijk is voor wat. Mocht er onverhoopt iets misgaan, dan is het belangrijk om in contracten duidelijk vast te leggen wie de schade vergoedt. Zo voorkom je misverstanden en weet iedereen wat er van hen wordt verwacht.

Wat doet Ecare aan dataveiligheid?

Bij Ecare zetten we ons volledig in om dataveiligheid in de zorg te waarborgen. We zijn ISO 27001:2022 en NEN 7510:2017-gecertificeerd, wat betekent dat we voldoen aan strikte nationale en internationale beveiligingsnormen. Onze softwareoplossingen, zoals het ECD PUUR., zijn ontwikkeld met privacy en veiligheid voorop, en we houden ons strikt aan de AVG-wetgeving. Via ons Trust Centre bieden we volledige transparantie over hoe we data beveiligen en verwerken.

We werken met Microsoft Azure voor veilige dataopslag, waarbij gegevens continu worden gerepliceerd en versleuteld. Ons systeem wordt 24/7 gemonitord om beveiligingsincidenten te voorkomen. Daarnaast zorgt het Visma Application Security Program (VASP) voor regelmatige controles en beveiligingsupdates, zodat onze software optimaal beschermd blijft. Zo helpen wij zorginstellingen dagelijks om veilig en verantwoord met gegevens om te gaan.

Blog data security ddos leerpunten 1

Dataveiligheid is meer dan techniek alleen

Dataveiligheid betekent dat je bewust omgaat met gegevens en steeds alert blijft. Het betekent dat je altijd up-to-date bent, duidelijk communiceert en bewust bent van je rol in de beveiliging van informatie. Het hoeft niet moeilijk te zijn; de belangrijkste stap is bewustzijn. Wees je bewust van de risico’s, werk veilig en maak er een teamverantwoordelijkheid van. Zo zorgen we samen voor de veiligheid van onze cliënten!