Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Wat betekent dat concreet voor jou als zorgverlener?

Digitalisering in de zorg

Covid-19 zette digitalisering in de zorg in een stroomversnelling. Doordat fysiek samenzijn werd beperkt, zochten we andere manieren om informatie met elkaar te delen en contact te houden. Zorg op afstand was en is aan de orde van de dag en ook overleggen op afstand zijn we heel normaal gaan vinden. Met collega's en ook met familie en mantelzorgers.


Dankzij allerlei digitale oplossingen is het gelukkig mogelijk om op deze manier samen te werken en te zorgen. Het zal natuurlijk nooit de vervanger worden van fysiek contact, maar een handige en ook efficiënte aanvulling is het zéér zeker wel.


Welke digitale toepassingen kun je vandaag de dag al inzetten? En wat kun je in de toekomst verwachten? We zetten het op een rij voor je.

ECD software PUUR
Van papieren dossier naar slim ECD

Voor jou als zorgverlener

Dossiers van je cliënten. Daar begint iedere dienst mee. Hoe gaat het met je cliënten? Wat hebben je collega’s onlangs gerapporteerd? Wat schrijven familieleden? En wat ga jij vandaag voor ze betekenen? Een systeem dat hier op een overzichtelijke en efficiënte wijze antwoord op geeft, is een gewoonweg een must.

Dankzij de digitalisering in de zorg, zijn de omslachtige papieren dossiers vervangen door elektronische cliënt dossiers.


De voordelen van deze digitalisering*:

*onderstaande voordelen gelden puur en alleen voor de ECD’s waarbij het primaire proces van zorg verlenen als uitgangspunt is genomen voor het ontwerp en de ontwikkeling van de software.

  • de meest actuele informatie over jouw cliënten heb je altijd bij de hand;

  • je rapporteert direct aan de bron: bij de cliënt aan de keukentafel;

  • je cliënt schrijft zelf (of mbv verwanten) ook mee in zijn dossier en heeft grip op zijn eigen zorgproces;

  • al je collega’s, behandelaren, familieleden en mantelzorgers zijn meteen op de hoogte van de laatste stand van zaken en kunnen direct reageren;

  • de gegevens worden op een veilige en efficiënte wijze gedeeld met betrokken partijen zoals bijvoorbeeld artsen, behandelaars en ziekenhuizen.

  • je hoeft de informatie maar één keer vast te leggen. Je collega’s in het serviceteam handelen op basis van deze informatie de administratieve kant af. Dit voorkomt fouten en scheelt een hoop tijd!


De digitalisering van de dossiers heeft ervoor gezorgd dat er veel zorginhoudelijke informatie is verzameld. Met technologie als machine learning kan deze data gebruikt worden om slimme aanbevelingen te doen. Het systeem signaleert dan bepaalde zaken en laat jou dit weten. Wat je vervolgens met deze informatie doet, is natuurlijk helemaal aan jou als zorgverlener.

Snel schakelen tussen als je programma’s

Voor jou als medewerker

De digitalisering in de zorg brengt ook onhandigheden met zich mee:

  • Het continu schakelen tussen verschillende softwareprogramma’s zoals het ECD, je route/planning, je mail, declaratiesysteem, intranet, documenten etc.;

  • Steeds weer opnieuw inloggen met ingewikkelde wachtwoorden die je toch weleens vergeet;

  • De informatie overload; vanuit allerlei kanalen uit je zorgorganisatie komt de informatie tot je en hoe zorg je er dan voor dat je in ieder geval op de hoogte bent van de meest belangrijke informatie?

Gelukkig is er een eenvoudige digitale oplossing die hier korte metten mee maakt: het employee experience platform van Sibi. Je eigen digitale werkplek die perfect is afgestemd op dat wat jij nodig hebt in je werkdag.

Eenzame laptop
Snel en veilig schakelen tussen programma’s en toch maar 1 keer inloggen

Met de juiste digitale werkplek log je eenmalig in en heb je vervolgens toegang tot alle programma’s die voor jou van belang zijn. Je gaat veilig en snel van je mail naar je online documenten, van je route naar je rapportages en van je declaratiesoftware naar je interne communicatieplein.

Dankzij Single Sign On hoef je niet meer allerlei inloggegevens te onthouden, je hoeft zelfs niet steeds opnieuw in te loggen. Met de combinatie gebruikersnaam, wachtwoord en een extra toegangscode via sms, token of authenticatie app krijg je veilig toegang tot alle programma’s waarmee je werkt. Daardoor hou je tijd over voor aandacht voor je cliënten en beschermt tegelijkertijd hun gegevens.

Verpleegkundigemetpleinvierkant
Fijn en efficiënt online samenwerken

Voor jou als collega

Vanuit jouw eigen digitale werkplek werk je veilig en efficiënt samen met je collega’s.

Je logt in en leest de meest recente berichten van jouw organisatie. Je chat met je collega’s, 1 op 1 of in een groep. Met de handige zoekfunctie vind je eenvoudig collega’s die je op dat moment nodig hebt. Bijvoorbeeld de collega die gespecialiseerd is in wonden of in traumaverwerking.

Overzichtelijk door het administratieve proces

Voor jouw collega’s in de ondersteunende teams / op de administratie

De digitalisering in de zorg zorgt er mede voor dat het administratieve proces efficiënter verloopt en dat er minder fouten worden gemaakt.

Als zorgverlener leg je de informatie eenmalig aan de bron vast. Deze informatie wordt automatisch doorgestuurd naar de collega’s op de administratie die de verdere administratieve afhandeling verzorgen. Zij beschikken over handige software die hen op een eenvoudige en overzichtelijke wijze stap voor stap door het administratieve proces heen leiden.

Steeds meer zorgorganisaties kiezen ervoor om de administratie niet meer in huis te doen. Dankzij de digitalisering in de zorg, kan een extern team van experts het administratieve proces uit handen nemen. Ze loggen in op het systeem van de zorgorganisatie en zorgen ervoor dat de clientdeclaraties en de salarisverwerking 100% nauwkeurig worden uitgevoerd.

Ook de administratie uitbesteden?

Sharedservicescenterhome
Maar wat is dat nou, AI?

In de toekomst een grotere rol voor Artificial Intelligence (AI)

Hierboven hebben we het al kort gehad over machine learning. De verwachting is dat machine learning en ook andere vormen van Artificial Intelligence (AI) een steeds grotere rol gaan spelen, zeker ook in de zorg.

Omdat het voor veel mensen best wel ongrijpbaar is, AI, hebben we datawetenschappers Dennis Bakhuis en Coen Lucasse gevraagd het op een zo eenvoudig mogelijke manier uit te leggen. In de webinar Enter The Matrix - AI voor dummies, nemen zij je aan de hand van praktische voorbeelden mee in de wereld van kunstmatige intelligentie. Het is echt een aanrader!

Laat hieronder je gegevens achter en je vindt de webinar heel binnenkort in je inbox.

Bekijk de webinar!

Webinar: Enter The Matrix - AI voor dummies

Velen gingen je voor
arrow-whitepaper
The matrix BEW