Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Zorg Groep Beek: ruim vijftien jaar passie voor de zorg en technologie

Michael Hamers en zijn vrouw Hannelore hebben Zorg Groep Beek in 2005 opgericht als tegenreactie op de groeiende bureaucratie in de zorg. Michael blikt terug op de afgelopen vijftien jaar maar kijkt vooral vooruit. “Menselijkheid en technologie helpen de zorg absoluut verder.”

Michael en Hannelore Hamers Zorg Groep Beek

Stoppen

Hannelore was in 2004 helemaal klaar met de zorg. In de vijftien jaar als verzorgende heeft ze de ouderenzorg zien veranderen: van handen aan het bed richting het toetsenbord. Ze wilde stoppen in de zorg, toen Michael vroeg: zullen we samen een zorgonderneming starten met meer menselijkheid in de zorg?

Vrij van bureaucratie

Michael heeft een achtergrond in procestechniek en personeelszaken. Hij werkte in de commerciële dienstverlening en raakte enthousiast om samen met zijn vrouw de zorg te organiseren zoals het hoort: persoonsgericht en vrij van bureaucratie. Zorg Groep Beek startte in 2005 met thuiszorg en hulp in de huishouding in het Limburgse Beek en omgeving. Klanten druppelen binnen via flyers die Michael en Hannelore in de buurt verspreidden, verwijzing via het zorgkantoor, de website en reclames. Alle thuiszorgklanten krijgen een minimaal maar vast aantal medewerkers; dat was toen en anno 2021 nog steeds.

Persoonsgerichte aanpak

In 2013 breidde Zorg Groep Beek uit met verpleeghuis de Elsresidentie in Sittard waar 16 ouderen met dementie zorg krijgen. In 2018 opende Elsresidentie Margraten haar deuren voor 16 bewoners. De persoonsgerichte aanpak slaat aan; medewerkers en cliënten zijn zeer tevreden. De NPS-score van 97 is het meetbare bewijs.

Zorgondersteunende technologie

Als medewerkers met plezier werken, werkt dat direct door op de zorg die ze leveren aan cliënten. Zorg Groep Beek voorkomt daarom dat haar medewerkers frustratie ondervinden door blokkerende regels en systemen. De zorgondernemer kiest juist voor technologie die collega’s in zorg ondersteunt. Dat was vijf jaar geleden de reden om het lokaal geïnstalleerde ECD voor de wijkverpleging te vervangen. “We wilden een online oplossing, want dat is de toekomst”, stelt Michael. “We hebben twee online systemen bekeken en kozen voor PUUR. voor de wijkzorg. Dit vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Ook het assessment dat gebaseerd is op het Omaha System en geïntegreerd is in het zorgdossier, sprak ons aan. Dit bleek een goede keuze: PUUR. bevalt nog steeds erg goed.”

Woonzorgdossier

Toen de eerste vestiging van de Elsresidentie opende, had Ecare nog geen woonzorgdossier, dus werd het wijkzorgdossier ingezet voor de registratie van zorg. Toen PUUR. Voor de woonzorg drie jaar geleden op de markt kwam, wilde Michael nog even wachten tot de software wat meer ontwikkeld was. Maar nu is het zover. De zorgverleners van de Elsresidentie in Sittard en Margraten gaan per 1 april over op het woonzorgdossier. Waar de doelen in het wijkzorgdossier gericht zijn op herstel is dit in de woonzorg niet van toepassing. Daar gaat het echt om welzijn en afspraken maken met mantelzorgers. “Het woondossier voldoet hieraan”, zegt Michael. “Het is echt gebruiksvriendelijk.”

Michael en Hannelore Hamers Elsresidentie

E-learning

Wat Zorg Groep Beek over de streep trok om PUUR. voor de woonzorg te gebruiken, zijn de e-learnings die Ecare recent heeft uitgebracht. Medewerkers kunnen zo het systeem snel onder de knie krijgen. Hetzelfde geldt voor zorgverleners die over een tijdje in dienst komen. “De e-learning is zeer goed ontvangen”, zegt Michael. “Het plan is dat er half maart een klassikale training volgt. Daarna zijn we er helemaal klaar voor.”

Spraakgestuurd rapporteren

Michael kijkt continu naar hoe hij zijn collega’s kan ondersteunen via technologie. Zo is hij een proef gestart met spraakgestuurd rapporteren in de wijkzorg. Daarbij spreken wijkverpleegkundigen rapportages in. Dit geluid wordt omgezet in tekst en komt in PUUR. Rapportages zijn ook als audiobestand op te vragen. Zo kan de wijkverpleegkundige de rapportage over de volgende cliënt alvast luisteren als ze onderweg is. Dat bespaart veel tijd, zegt Michael. Al is er wel een aandachtspunt; iedereen moet Nederlands praten want de software kan moeilijk omgaan met dialect. “Wij hebben een zingende intonatie in Limburg en daar is de software nog niet helemaal aan gewend. Ook zien we dat er steeds meer verpleegkundigen met een migratieachtergrond de zorg betreden. Dit komt omdat de uitstroom van Nederlanders (25%) in de zorg veel groter is dan de instroom (7%). Het duurt nog wel even voordat de software een Limburgse Syriër herkent.”

Google Glass

Technologie gaat de zorg absoluut verder helpen, is de overtuiging van Michael. Bijvoorbeeld op het vlak van organisatie-overstijgend samenwerken, is Zorg Groep Beek in februari een proef begonnen met Google Glass. Huisartsen, wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskundige doen hieraan mee. “Een huisarts kan via Google Glass meekijken met de verpleegkundige bij het behandelen van een wond. Via de camera kan je goed inzoomen en hoeft de arts niet aanwezig te zijn.”

Gedragsverandering

Ook ziet Michael mogelijke hulp van de slimme bril bij acute zorg vanuit triage. Wat te doen bij een gedragsverandering, zoals plotselinge agressiviteit, waarbij hulp van een specialist of verwant van de cliënt direct nodig is voor advies? Door de bril heeft de verpleegkundige de handen vrij en kan gewoon doorgaan met het werk, terwijl ze op afstand hulp krijgt.

Samenwerken via beeld en geluid

De negen brillen die Zorg Groep Beek voor de proef heeft aangeschaft zijn door de leverancier zo geconfigureerd dat opnemen en informatie-uitwisseling niet mogelijk is. “Het is echt bedoeld voor direct samenwerken via beeld en geluid, maar we verwachten er veel van. Net zoals we veel ondersteuning verwachten van PUUR. in onze tehuizen. De software ziet er echt mooi uit."

Op naar de volgende 15 jaar?

"Jazeker! Alles wat we doen, doen we met zorg. Dat is zo en blijft zo. Daar waar kan zetten we technologie in zodat we persoonlijke zorg kunnen blijven bieden.”

Michael en Hannelore Hamers Zorg Groep Beek

Kennismaken met PUUR.

Wil jij net zoals Zorg Groep Beek werken met een zorgdossier dat de zorgmedewerkers ondersteunt? Maak dan kennis met PUUR. Bekijk het webinar waarin adviseur Marliek je meeneemt in de mogelijkheden van het wijkzorg- en woonzorgdossier.

Velen gingen je voor
arrow-whitepaper
Marliek