Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
15 april 2024

Data security: heeft u alles op orde? Deel 1: urgentie in de zorgsector

Blog

In de vijfdelige blogserie ‘Data Security: heeft u alles op orde?’ vertel ik je graag meer over het toenemende gevaar van cyberdreigingen in de zorgsector en de maatregelen die je kunt, en misschien wel moet nemen, om je als organisatie weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen.

Boudewijn
Tablet Security

In de snel digitaliserende wereld van vandaag is data security een urgent onderwerp geworden dat een aanzienlijke impact heeft op zowel de zorgsector als de cliënten die zij bedienen. Het is cruciaal om ons bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met het beheren van gevoelige zorginformatie en om doeltreffende maatregelen te treffen om deze risico's te minimaliseren. De gebeurtenissen rondom de Vastaamo-hack, waarbij slachtoffers zelfmoord pleegden nadat hun gegevens waren verspreid, benadrukken de dringende noodzaak van robuuste beveiligingsprotocollen in de zorgsector.

Bedreigingen

Espen Johansen, een vooraanstaande cyber security expert en momenteel werkzaam als Chief Security Officer bij Visma, heeft recentelijk tijdens een webinar gewezen op het toenemende gevaar van cyberdreigingen voor de zorgsector. Cybercriminelen, steeds vaker georganiseerd in criminele organisaties zoals BlackCat/ALPHV, maar ook nog zeker individuele actoren zoals de buurjongen op de hoek, maken gebruik van menselijke zwakheden en gebrekkige beveiligingsmaatregelen om toegang te verkrijgen tot waardevolle cliëntgegevens. Met name de groeiende trend van ransomware-aanvallen, zoals het schrijnende geval van Vastaamo, waarbij een psychotherapie-instituut werd getroffen en later faillissement moest aanvragen na een data-inbreuk, onderstreept de ernst van de situatie. Zelfs jaren na de hack ondervinden slachtoffers nog steeds de verschrikkelijke gevolgen hiervan. De financiële eisen en agressieve tactieken van deze cybercriminelen tonen aan dat geen enkele zorginstelling immuun is voor de dreiging van datalekken.

Strategieën voor bescherming

Maar is er een lichtpuntje te midden van deze dreiging? Espen en Cindy Wubben, Chief Information Security Officer bij Visma Benelux, wijzen op de cruciale rol van bewustzijn en investeringen in beveiligingsmaatregelen. Onderstaande basismaatregelen zijn essentiële stappen om de weerbaarheid tegen cyberaanvallen te vergroten.

  • Het gebruik van lange en unieke wachtwoorden.
  • Het activeren van twee-factor authenticatie (2FA).
  • Het regelmatig uitvoeren van software-updates.

Bovendien benadrukt Cindy het belang van een security cultuur binnen organisaties, waarin bewustzijn, training en het vermogen om menselijke fouten te accepteren centraal staan.

Bewustzijn onder zorgpersoneel

Een van de meest effectieve manieren om de veiligheid van gegevens te waarborgen, is door een cultuur van bewustzijn te creëren onder zorgpersoneel. Het is belangrijk dat alle medewerkers begrijpen welke rol ze spelen in het beschermen van gevoelige informatie en zich bewust zijn van de risico's van cyberdreigingen. Training en educatie zijn hierbij essentieel. Zorginstellingen kunnen workshops en seminars organiseren om medewerkers op te leiden over de nieuwste beveiligingsprotocollen en hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en rapporteren.

Awareness data security
Ecare Ransomware 800px

Wat te doen bij een hack

In het geval van een data breach of hack is het van vitaal belang dat zorgorganisaties snel en doeltreffend handelen.

  • Beoordeel de omvang van de inbreuk.
  • Onderneem onmiddellijk stappen om verdere schade te voorkomen, zoals het isoleren van getroffen systemen.
  • Informeer direct relevante autoriteiten en belanghebbenden.
  • Overweeg om met de aanvallers te onderhandelen. Vooral als de gevolgen van de inbreuk ernstig zijn en er geen andere opties zijn om schade te beperken. Het is echter belangrijk om hierbij professioneel advies in te winnen en de mogelijke gevolgen zorgvuldig af te wegen.

Het belang van unieke en lange wachtwoorden, 2FA en updates

Een van de meest effectieve manieren om de beveiliging van gegevens te verbeteren, is door het gebruik van sterke wachtwoorden, het activeren van 2FA en het regelmatig installeren van software-updates. Lange en unieke wachtwoorden, bij voorkeur beheerd met behulp van een wachtwoordmanager zoals 1Password, kunnen het risico van ongeoorloofde toegang tot systemen aanzienlijk verminderen. Tips voor een sterk wachtwoord kun je vinden op het Digital Trust Center (DTC) van de overheid.

Het activeren van 2FA voegt een extra beveiligingslaag toe door te vereisen dat gebruikers een tweede vorm van authenticatie verstrekken, zoals een SMS-code of een biometrisch kenmerk, naast hun wachtwoord. Tijdige installatie van software-updates is ook van vitaal belang, omdat deze vaak patches bevatten voor bekende beveiligingskwetsbaarheden.

Ecare Wachtwoord Manager 800px

De voordelen van een wachtwoordmanager

Hieronder vind je een opsomming van de voordelen die een wachtwoordmanager met zich meebrengt.

  • Met een wachtwoordmanager kun je eenvoudig sterke wachtwoorden genereren en opslaan.
  • Je kunt gemakkelijk en gebruiksvriendelijk inloggegevens beheren.
  • Dankzij geavanceerde versleutelingstechnieken is de beveiliging van een wachtwoordmanager vaak erg sterk.
  • Wachtwoordmanagers helpen organisaties ook bij het monitoren van wachtwoord hygiëne, het veilig delen van wachtwoorden, en het beheren van uitdienst procedures door gedetailleerde logging functionaliteit.

AI en Data Security

Naast de traditionele bedreigingen van cybercriminaliteit, brengt de opkomst van Artificial Intelligence (AI) ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van data security. Hoewel AI veelbelovende mogelijkheden biedt om processen te optimaliseren en de zorg te verbeteren, brengt het ook nieuwe risico's met zich mee, zoals privacy-inbreuken en datalekken. Het is van vitaal belang dat zorginstellingen de potentiële risico's van AI begrijpen en proactieve maatregelen nemen om de veiligheid van gevoelige gegevens te waarborgen. Dit omvat het implementeren van strikte controlemechanismen voor gegevensbeheer, het waarborgen van naleving van wet- en regelgeving en het voortdurend evalueren van de impact van AI op de beveiliging van gegevens.

Wil je eens met ons sparren over data security?

Laat je gegevens achter en wij nemen zsm contact met je op!

Wij gaan graag met je in gesprek
arrow-whitepaper
Profiel foto boudewijn