Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
20 januari 2021

ECD implementatie tijdens corona (of een andere pandemie)?

Blog

Na een zorgvuldig selectietraject heeft je zorgorganisatie gekozen voor een nieuw ECD. Het draait in de cloud, ondersteunt het werkproces van de zorgprofessional: dus weinig klikken en tikken. Iedereen heeft er zin in. Maar dan komt corona. De druk op de zorg neemt toe. Wat doe je: de implementatie uitstellen of doorgaan? Sjors de Kwaasteniet heeft samen met collega’s midden in de coronacrisis zorgorganisaties begeleid naar een nieuw ECD.

Sjors

De inrichting

Het mooie van een volledig cloud ECD is dat het niet uitmaakt waar je het inricht. Je kunt immers overal inloggen. Het inrichten van de applicatie kan ook locatie onafhankelijk. De leverancier heeft vele implementaties gedaan dus krijgt door overleg met jullie snel een uitstekend beeld welke inrichting voor jouw zorgorganisatie het meest passend is.


Compacte projectgroep


Het is belangrijk dat je projectgroepen vormt met vertegenwoordigers van de gebruikers en samen met de leverancier de inrichting bepaalt. Dit kan prima via Google Meet, MS Teams of Zoom. Zorg dat je verstaanbaar bent, dus het gebruik van een headset en een goede internetverbinding is van harte aan te bevelen. Wil je iets presenteren? Geen probleem, je deelt je scherm en vertelt de anderen wat je kwijt wilt. Mijn tip is: houd de grootte van de projectgroep compact tijdens online overleg; maximaal vijf personen. Dus besteed zorg aan de samenstelling ervan.


Voorwerk doen


Digitaal vergaderen is even wennen, vooral de vergadersoftware leren kennen zoals het instellen van het geluid en beeld. Sommigen kunnen hier moeite mee hebben, maar met een beetje hulp is het zo opgelost. Voor effectieve vergaderingen is het, net als bij een gewone implementatie, belangrijk dat iedereen zijn voorwerk heeft gedaan. Is dit het geval, dan zijn er geen drempels om in coronatijd de inrichting te doen.

De training

Een succesvolle livegang van een ECD staat of valt bij de adoptie van de medewerkers. Trainingen gaan vaak op locatie maar tijdens een pandemie online. Het is dan belangrijk dat de training via een e-learning omgeving is te volgen.


Inzicht in voortgang

Het meest effectief is dat deelnemers van te voren de online training doornemen en gaan oefenen. Ze kijken of ze er zelf uitkomen en schrijven vragen op. Het voordeel is dat ze de mogelijkheden alvast verkennen zodat tijdens een online live training niet alles nieuw is. We zien in de praktijk dat de meeste mensen die voorbereiding achterwege laten. Maar degenen die het wel doen, zijn blij dat ze zich hebben voorbereid. Via de e-learning is er zicht op de voortgang. Dus je kunt medewerkers slim attenderen of ze de e-learning willen doornemen voordat de live online training begint. Wil je mensen interactief trainen, nodig dan maximaal tien personen uit. Wil je meer tegelijk trainen, dan is het beter om te kiezen voor een webinar. Daarbij geeft de trainer de instructies en kunnen deelnemers vragen stellen via de chat. De vragen worden dan tijdens of na de training behandeld.

Inlogscherm e learning Ecare

In eigen tempo

Medewerkers ervaren direct hoe makkelijk het registreren van hun zorgtaken gaat. Een verademing ten opzichte van het vele klikken en tikken in verschillende schermen, krijg ik regelmatig te horen. Sommigen geven aan dat ze de online training prettiger vinden dan de klassikale. ‘Bij een klassikale training ligt de focus op degene die er het meeste moeite mee heeft’, zei een deelnemer. ‘De online training was voor mij erg fijn, omdat ik die in mijn eigen tempo kon volgen.'

Mensen die minder digitaal vaardig zijn kan je ook goed begeleiden. Je ziet op je scherm direct waar ze op vastlopen tijdens de online training. Je kunt dan assisteren via telefoon, chat of videovergadering.

Kwaliteitsslag

Onvermijdelijk volgt de vraag: converteren we zorgdossiers of beginnen we met een leeg dossier? Mijn collega Huub heeft daar een blog over geschreven. Ons advies: maak met de overstap op een nieuw ECD gelijk een kwaliteitsslag. Laat de dossiers beoordelen door de medewerker zelf. Zij vullen het dossier met informatie die er toe doet en krijgen direct de software onder de knie.

De livegang

Gefaseerd of met een big bang live met de software? Voor beide vormen is wat te zeggen. Wij adviseren een big bang. De gedachte is dat de organisatie maar een korte pijn ervaart door de overgang naar het nieuwe ECD. We krijgen meer vragen maar die zijn vaak hetzelfde dus snel te beantwoorden. Een andere reden voor big bang te kiezen, is dat de administratie direct in het nieuwe systeem wordt verwerkt. Zo voorkom je dubbel werk.

Dus implementeren in coronatijd? Ja, dat gaat prima, mits de voorbereiding goed is en je beschikt over een online trainingsomgeving.

ECD voor zorgprofessionals

Meer weten over online trainen?

Bijna 8.000 mensen hebben de e-learning gevolgd in de korte tijd (sinds november vorig jaar) dat deze beschikbaar is. Wil jij op een makkelijke manier, waar en wanneer je wilt, kennis op doen van PUUR. of Google Workspace? Lees dan snel verder.