Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

PUUR. wonddossier

We hebben iets gaafs! Iets waar je als zorgverlener echt blij van wordt: een prachtig wonddossier in PUUR. Een wonddossier waarmee je niet alleen wonden kunt registreren, maar waarmee je de wond ook kunt beoordelen en evalueren. We hebben het samen met onze klanten en een wond expertisecentrum ontwikkeld.

Wonddossier PUUR
Voor persoonlijke en professionele wondgenezing

Waarom PUUR. wonddossier

We zien vaak dat cliënten met complexe wonden al snel in specialistische expertisecentra of ziekenhuizen terecht komen. Terwijl dit lang niet altijd nodig is. Met de juiste scholing, deskundigheid en goede ondersteuning vanuit ICT zijn jullie, zorgverleners, prima in staat wonden op een professionele wijze te behandelen.

Is er specialistische hulp nodig, als het bijvoorbeeld aan komt op madentherapie of hyperbare zuurstoftherapie, dan kun je snel schakelen met het wondexpertisecentrum, de huisarts of het ziekenhuis. Samen zorgen we zo voor betere en snellere wondgenezing. Daar doen we het voor!

Leg het vast in PUUR.!

Is er sprake van een wond?

Is er bij het afnemen van het assessment bij een cliënt sprake van een wond, dan leg je dit vast in PUUR. Je geeft vervolgens aan om wat voor soort wond het gaat, bijvoorbeeld decubitis.

In PUUR. kun je op basis van de informatie die je hebt ingevoerd het instrument 'wonddossier' kiezen.

Werk je niet met PUUR. voor het afnemen van het assessment dan kun je meteen inloggen op het wonddossier.

In het wonddossier van de cliënt kun je meerdere wonden vastleggen. Heeft de cliënt bijvoorbeeld last van een open been en decubitis op de stuit? Dan zijn deze allebei zichtbaar in het wonddossier. Beide wonden hebben een specifieke behandeling nodig.

Hoe ga je vervolgens te werk? We nemen je stap voor stap mee in de werkwijze. We nemen meneer Jacobs als voorbeeld.

Stap 1

Anamnese

Meneer Jacobs heeft vanwege een heupoperatie een tijd in het ziekenhuis gelegen. Inmiddels is hij in zoverre hersteld dat hij naar huis mag. Zorgverlener Eva is op bezoek geweest bij meneer en mevrouw Jacobs. Samen hebben ze de zorgsituatie van meneer doorgenomen en Eva heeft het één en ander vastgelegd in PUUR. Naast de zorg en hulp die nodig is bij de revalidatie, heeft Eva ook aangegeven dat meneer Jacobs een wond heeft. Ze maakt een wonddossier aan en start meteen met de anamnese.

Anamnese 2
Assessment 2
Stap 2

Assessment

De volgende stap is het wondassessment. Hierin legt Eva vast wat er precies aan de hand is.

Hoe ziet de wond eruit; hoe lang, breed en diep is de wond, is deze droog of nat, welke kleuren heeft het: rood/geel/zwart? Al deze eigenschappen zeggen iets over de huidige situatie waar de wond zich in bevindt.

Ter verduidelijking maakt ze foto's van de wond en voegt deze toe aan het assessment. Dit doet ze natuurlijk met toestemming* van meneer Jacobs. Eva geeft ook aan hoeveel pijn meneer heeft aan de wond. Niet geheel onbelangrijk!

* de toestemmingsverklaring vind je in het wond assessment. Deze kun je printen en laten ondertekenen.


Stap 3

Behandeling

Nu Eva de wond van meneer Jacobs in kaart heeft gebracht, is het tijd om aan de slag te gaan met het behandelplan.

Op basis van de informatie die Eva heeft vastgelegd, legt ze vast welke behandeling voor deze wond het meest geschikt is.

Behandeling
Voor echt betere wondgenezing

Data-analyse

In PUUR. wordt zoveel mogelijk informatie op een eenduidige wijze vastgelegd, zo ook in ons wonddossier. Dit betekent weinig open tekstvelden en voornamelijk vooraf ingestelde keuzes. Voor jullie, zorgverleners, is dit een heel handige leidraad.

Tevens leidt de standaardisatie tot data waar je als zorgorganisatie iets mee kunt. Je kunt de gegevens namelijk gebruiken voor het analyseren van de wondgenezingsresultaten. Samen streven we zo naar een verbetering van wondgenezing in de eerste lijn.

Bewijs uit de praktijk

Good Practice: Digitaal Wonddossier

Buurtzorg heeft in een 'Good Practice' in beeld gebracht wat de meerwaarde is van het gebruik van een digitaal wonddossier. Professionals geven aan dat de wond beter in beeld is, dat de wond beter behandeld kan worden, dat de wond eerder sluit met name door het gestructureerde werken en dat het digitaal dossier tijd bespaart.