Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
De kracht van Artificial Intelligence in de zorg brengt ook nieuwe risico's met zich mee

AI en data security in de zorg

Artificial Intelligence transformeert langzaam de zorgsector, waarbij efficiency en kwaliteit hand in hand gaan. De superhandige toepassingen van AI in elektronische cliëntendossiers zorgen ervoor dat de administratieve lasten verminderen en de kwaliteit van de zorg stijgt. AI verlicht niet alleen de werklast van zorgprofessionals, het vergroot ook de betrokkenheid van cliënten en schenkt medewerkers voldoening.

PUUR spraakgestuurd rapporteren

Een revolutie in elektronische cliëntendossiers

Risico's

De opkomst van Artificial Intelligence (AI) brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van data security. Hoewel AI veelbelovende mogelijkheden biedt om processen te optimaliseren en de zorg te verbeteren, brengt het ook nieuwe risico's met zich mee, zoals privacy-inbreuken, datalekken, ransomware en DDoS-aanvallen. Het is van belang dat zorginstellingen de potentiële risico's van AI begrijpen en proactieve maatregelen nemen om de veiligheid van gevoelige gegevens te waarborgen. We willen natuurlijk met z'n allen voorkomen dat een situatie zoals bij de Vastaamo-hack, waarbij slachtoffers zelfmoord pleegden na gegevensdiefstal en de zorginstelling failliet ging, zich nog eens voordoet.

Ransomware 900px
Data security zorg

Maatregelen

Het integreren van robuuste beveiligingsprotocollen in de zorgsector is absoluut noodzakelijk. Doeltreffende maatregelen om de risico's van gevoelige zorginformatie te minimaliseren moeten bovenaan het lijstje staan. Hierbij kun je denken aan enkele basismaatregelen zoals:

  • Het gebruik van lange en unieke wachtwoorden (maak hierbij gebruik van een wachtwoordmanager)
  • Het activeren van tweefactorauthenticatie (2FA)
  • Het regelmatig uitvoeren van software-updates
  • Training en educatie van zorgpersoneel zijn van essentieel belang om een cultuur van bewustzijn te creëren
  • Het snel en doeltreffend handelen in het geval van een datalek

In deel 1 van onze blogserie 'Data Security: Heeft u alles op orde?' gaat Boudewijn van Veen, Information Security Advisor bij Ecare, in op de dringende noodzaak van robuuste beveiligingsprotocollen in de zorgsector.

Welke maatregelen nemen wij?

Databeveiliging bij Ecare

Bij Ecare staat veiligheid voorop. Security heeft bij ons de hoogste prioriteit. We nemen strenge maatregelen om ervoor te zorgen dat al jouw gegevens veilig zijn en dat we voldoen aan de hoogste normen voor informatiebeveiliging en privacy. Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die we nemen om de veiligheid van jouw en onze gegevens te waarborgen.

  • Continu verbeteren van het information security management systeem (ISMS): ons ISMS is de basis van onze informatiebeveiliging, waarbij we streven naar continue bescherming van vertrouwelijke informatie, ondersteund door certificeringen zoals ISO 27001 en NEN 7510.
  • Naleving van Privacywet (AVG): we voldoen aan Nederlandse en Europese privacywetgeving, met de AVG als leidraad voor ons informatiebeveiligingsbeleid.
  • Visma Application Security Program (VASP): Als onderdeel van Visma, implementeren we rigoureuze beveiligingsmaatregelen, waaronder zelfevaluaties, cyber threat intelligence, security testing, trainingsprogramma's en een bug bounty-programma, allemaal nauwlettend gemonitord via een beveiligingsindex.
  • Information Security Officer: vanuit het Visma Application Security Programma (VASP) zijn er security teams toegewezen om onze applicaties veilig te houden. Zij staan in nauw contact met onze Information Security Officer. Dreigt er iets mis te gaan? Dan weten zij dat onmiddellijk en handelen zij direct.
  • Veilige informatie opslag: Ecare maakt gebruik van Microsoft Azure voor hosting, met actieve 24/7 monitoring van de beveiliging en eist multifactor authenticatie voor alle toegang. Gegevens worden gerepliceerd voor continuïteit en versleuteld voor vertrouwelijkheid en authenticiteit.
Het spraakgestuurde ECD van de toekomst

AI oplossingen in PUUR.